Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

T. Taraba avizuje zmeny pri novele zákona o ochrane prírody

Na snímke zľava hore podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS), zľava dole vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 12. schôdze NR SR v Bratislave 21. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Oproti existujúcemu návrhu novely by sa mala okrem iného upraviť povinnosť nahlasovania výrubu, a to konkrétne v ochrannom pásme prírody druhého a tretieho stupňa

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. mája (TASR) - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) chce zmeny pri návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zjednodušiť výrub drevín. K legislatíve avizuje predloženie pozmeňujúceho návrhu. Uviedol to v utorok v pléne Národnej rady (NR) SR.

Oproti existujúcemu návrhu novely by sa mala okrem iného upraviť povinnosť nahlasovania výrubu, a to konkrétne v ochrannom pásme prírody druhého a tretieho stupňa. Tam by malo byť nahlásenie výrubu povinné, a to 15 dní pred jeho začiatkom. Okresný úrad by tak mal podľa Tarabu možnosť preskúmať, či sa v lokalite nenachádzajú biotopy, na ktoré sa možnosť výrubu nevzťahuje. "Toto spresníme a posilníme oproti existujúcemu návrhu zákona, ale s tým, že ak do 15 dní nepríde k vyjadreniu úradu, berie sa to za súhlasné stanovisko," poznamenal.

Novele zákona o ochrane prírody a krajiny sa parlament venuje v skrátenom legislatívnom konaní. Návrh ráta so zjednodušením výrubu drevín. Upravuje viaceré prípady, keď by sa nemusel vyžadovať súhlas na výrub stromov či krovitých porastov. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch.