Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Slováci zdolali USA 5:4 po predĺžení, rozhodol Kelemen

Na snímke víťazná radosť slovenských hokejostov v predĺžení v zápase základnej B-skupiny USA - Slovensko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v pondelok 13. mája 2024. Foto: TASR - Michal Runák

Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpili na tretí duel B-skupiny majstrovstiev sveta proti USA v bránke prvýkrát na turnaji so Samuelom Hlavajom.

Ostrava 13. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti zvíťazili v pondelňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad USA 5:4 po predĺžení. Pripísali si druhý triumf na šampionáte a v tabuľke majú päť bodov. Mužstvo trénera Craiga Ramsayho viedlo v zápase 4:1, no favorit tromi gólmi v treťom dejstve poslal duel do predĺženia. V ňom zariadil víťazstvo svojho tímu Miloš Kelemen.

Slováci predvádzali v prvých dvoch tretinách aktívny hokej, ktorý im vyniesol vedenie 4:1. V úvodnom dejstve sa presadili Kelemen s Liborom Hudáčkom a v prostrednej časti pridali presné zásahy Šimon Nemec a Patrik Koch. Slováci v záverečnej tretine poľavili a pasívna hra posadila Američanov na koňa. Tí gólmi Shanea Pinta, Bradyho Tkachuka a Lukea Hughesa poslali duel do predĺženia. V ňom mal v úvode veľkú šancu Kelemen, no brankára Augustina neprekonal. Mrzieť ho to však nemuselo, pretože 64 sekúnd pred koncom predĺženia dokázal tečovať strelu Nemca a rozhodol o extra bode pre slovenský tím.

Slovákov čaká deň voľna a svoj štvrtý zápas na šampionáte odohrajú v stredu o 20.20 h proti Poľsku, USA čaká v rovnakom čase vo štvrtok výber Francúzska.



USA - Slovensko 4:5 pp (0:2, 1:2, 3:0 - 0:1)

Góly: 25. Boldy (Hughes, Gaudreau), 45. Pinto (Farabee, Zegras), 54. Tkachuk (Pinto), 57. Hughes (Sanderson) - 4. Kelemen (Sukeľ, Kudrna), 12. Hudáček (Tatar), 28. Nemec (Fehérváry, Pospíšil), 29. Koch (Pospíšil, Kelemen), 64. Kelemen (Nemec, Pospíšil). Rozhodcovia: Campbell, Pearce (obaja Kan.) – Špur (ČR), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 4:4 na 2 min,, presilovky a oslabenia: 0:0, 9109 divákov.

SR: Hlavaj - Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Gajdoš, Golian - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Kelemen, Pospíšil, Regenda - Faško-Rudáš, Sukeľ, Kudrna

USA: Nedeljkovic (29. Augustine) - Jones, Werenski, L. Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring - Boldy, Nelson, Gaudreau - Caufield, Pinto, B. Tkachuk - Zegras, Smith, Farabee - Kunin, Hayes, Eyssimont - Leonard




Prvá tretina priniesla veľké množstvo šancí. Už v druhej minúte mohol po kombinácii prvej slovenskej formácie otvoriť skóre Cehlárik, no namieril iba do betónov brankára Nedeljkovica. Vzápätí na opačnej strane predviedol výborný zákrok jeho náprotivok Hlavaj, ktorý si poradil s pokusom Boldyho. Na prvú zmenu skóre sa čakalo iba 197 sekúnd, keď do útočného pásma zaviezol puk Kudrna, z otočky ho poslal pred bránku USA a zakončujúci Kelemen bekhendom poslal Slovákov do vedenia - 1:0. Američania mali v siedmej minúte na hokejke vyrovnanie, keď v ofenzíve zle prenechal puk Slafkovský a favorit stretnutia vyrazil do rýchlej kontry. Situáciu dvoch proti jednému riešil Boldy prihrávkou na Gaudreaua, ale jeho bekhendové zakončenie výborne zlikvidoval Hlavaj, ktorý sa dôležitými zákrokmi dostal do zápasu. Hra zo strany na stranu pokračovala ďalšou príležitosťou na opačnej strane, kde mohol profitovať zo zaváhania Američanov v úniku Kudrna, útočník štvrtej formácie však nechal vyniknúť Nedeljkovica. Strelecká smola pretrvávala na hokejke Cehlárika, ktorý vyskúšal zakončiť s hokejkou medzi nohami, ale mieril priamo do amerického brankára. V 12. minúte nevypustil korčuliarsky súboj o puk v obrannom pásme Gajdoš, ktorý dostal pod tlak Kesselringa a ten stratil puk. Do útoku vyštartoval Tatar s Hudáčkom, pričom prvý menovaný išiel do bekhendu a s dávkou šťastia sa puk odrazil k nekrytému Hudáčkovi - 2:0. V 13. minúte mal veľkú príležiosť aj Regenda, ktorého našiel krížnou prihrávkou Nemec, no krídelník tretieho útoku trafil Nedeljkovica do masky. Slováci mohli v závere pridať tretí gól v presilovke, no nezahrali ju najlepšie. V záverečnej minúte dejstva musel ešte vytiahnuť zákrok Hlavaj, ktorý čelil strele Nelsona.

Američania vstúpili do prostrednej časti hry aktívnejšie. Dokázali si vypracovať tlak pred Hlavajom, no po skrumáži sa nepresadil Pinto ani bejzbalovým zakončením Farabee. Zámorský tím výrazne pritvrdil hru, snažil sa dostať Slovákom pod kožu a zákroky na hranici pravidiel predviedli Jones i Tkachuk. Američanom sa aktívny prístup vyplatil v 25. minúte, keď Hlavaj vyrazil strelu Hughesa priamo pred voľné Boldyho a ten znížil. Slováci sa však nedali vyprovokovať a na inkasovaný gól reagovali najlepším možným spôsobom. V 28. minúte sa strelou z prvej presadil Nemec a už o 104 sekúnd zabezpečil mužstvu Craiga Ramsayho trojgólové vedenie ďalší obranca Koch a vyhnal Nedeljkovica z bránky. Pred štvrtým presným zásahom predviedol mimoriadne dôležitý zákrok brankár Hlavaj, ktorý vložil hokejku do prihrávky Zegrasa a založil útok pre svojich spoluhráčov. Slováci ustáli aj dve početné výhody USA a vo výborných zákrokoch pokračoval Hlavaj, ktorý zachoval chladnú hlavu aj po častom dôraze Američanov v jeho bránkovisku.

Hráči USA mali dobrý začiatok tretieho dejstva, keď boli aktívni v streľbe. Dočkali sa aj kontaktného gólu v 45. minúte, keď si za chrbát obrancu Grmana nakorčuľoval Pinto a našiel medzeru medzi betónmi Hlavaja. Slováci sa dostávali pod tlak a sústredili sa na najmä na bránenie dvojgólového vedenia. Na rozohrávku Američanov čakali v strednom pásme a do útočného vysúvali maximálne jedného napádajúceho hráča. Pasívnejší prístup sa vypomstil v 54. minúte, keď si Tkachuk vychutnal kľučkou Kocha a rovnako ako Pinto poslal puk medzi nohy Hlavaja. Američania dokázali poľahky vnikať do útočnej tretiny, využívali prílišné cúvanie slovenských obrancov. Dokonalým príkladom bol vyrovnávajúci gól Lukea Hughesa z 57. minúty a duel dospel do predĺženia, v ktorom rozhodol o víťazstve Slovákov teč Kelemena.

hlasy aktérov (TASR, TV JOJ):

Samuel Hlavaj, brankár SR: "Chytalo sa mi veľmi dobre. Fanúšikovia vytvorili perfektnú atmosféru, veľa skandovali. Od začiatku to bol náročný zápas, no robili sme správne veci a dve tretiny sme zápas veľmi dobre zvládali. Musíme si rozobrať to, čo sa dialo v tretej tretine."

Pavol Regenda, útočník SR: "Vybehli sme na nich, začali sme veľmi dobre. V prvej a druhej tretine sme boli lepší, nepúšťali sme ich do nebezpečných situácií. Vieme, že sú to hráči z NHL a to ukázali, keď vyvinuli tlak a dali góly. Som rád, že sme to ubojovali a zvíťazili po predĺžení. Bolo cítiť, že proti nám stoja hráči z NHL."

Mário Grman, obranca SR: "Veľmi sa teším, že sme to zvládli, Mrzí ma tretia tretina, ja som tam zaváhal pri góle, ale teší ma, že sme vyhrali. Mám zimomriavky z atmosféry, diváci boli náš ďalší hráč, bola to paráda. Američania boli nepríjemní, hrali dobre, tvrdo, ale som rád, že sme to ustáli."

Lukáš Cingel, útočník SR: "Prvé dve tretiny boli rovnaké ako v tom domácom prípravnom zápase. V tretej sme sa akoby báli o výsledok, boli sme menej na puku a Američania mali čas a priestor. Ale vyhrali sme, je to super a ideme ďalej."

Miloš Kelemen, útočník SR, autor víťazného gólu: "Už strela Šimona Nemca mala gólové parametre. Ja som to stiahol za hráčov, aby mal viac priestoru. Odrazil sa nám puk, Martin Pospíšil dobre našiel Šimona, ktorý ma videl a strieľal to na teč, mne sa to podarilo tečovať. Ja som cítil, že som to tečoval, obzrel som sa za seba a všetci už boli preč. Dva body s Amerikou veľmi potešia, už sa však musíme koncentrovať na ďalší zápas."

Šimon Nemec, obranca SR: "Výborný zápas, ukázali sme charakter. V tretej tretine to nebolo ideálne, dostali sme na 4:4. Dokázali sme to zvrátiť a dva body sú super. Američania mali veľký tlak, trochu zbytočne sme sa stiahli, ale to robí tím silným. Ukázali sme, že sme dobrí hráči a v predĺžení sme vyhrali."


Cingel po triumfe nad USA: Ťažko povedať, či beriem dva body



Slovenským hokejistom vyšiel nad očakávanie tretí zápas na svetovom šampionáte v Ostrave. Američanov s mnohými hviezdami z NHL zdolali 5:4 po predĺžení po výbornom výkone, hoci na dosah mali ešte o jeden bod viac. Útočník Lukáš Cingel po zápase pre TASR uviedol, že Slováci uspeli najmä preto, lebo súperovi nedali v úvodných dvoch tretinách priestor.

Zverenci Craiga Ramsayho viedli už 4:1, no zámorský tím dokázal vyrovnať. V predĺžení však rozhodol o triumfe SR Miloš Kelemen. "Ťažko povedať, či beriem dva body. Prvé dve tretiny boli super, podobali sa tomu zápasu, ktorý sme s nimi hrali v príprave. Potom sme možno začali viac brániť, boli sme menej na puku a to im dávalo priestor. Ale vyhrali sme, máme dva body a ideme ďalej," uviedol Cingel.

V prvých dvoch tretinách Slováci držali s favoritom krok, vyrovnali sa im v pohybe i tvrdosti. "My chceme hrať s každým ten náš hokej, rýchly, agresívny a držať sa na puku. Tak chceme hrať celý turnaj. Vedeli sme, že ak dáme Američanom priestor, tak sú geniálni. Ale boli sme ´na nich´, brali sme im čas a priestor a z toho sme im dávali góly," dodal Cingel.

Po dni voľna sa slovenskí hokejisti predstavia v stredu večer proti Poľsku. Podľa Cingela bude dôležité úspech proti USA vstrebať správnym spôsobom. "Dúfam, že zostaneme pokorní, je pred nami veľa zápasov. Treba si teraz dobre oddýchnuť, pozrieme si, čo sme robili zle a čo dobre. Musíme predvádzať náš najlepší hokej."

Slováci potešili vypredanú Ostrava arénu, kde opäť vládla skvelá atmosféra. "Klobúk dolu pred divákmi, je to zážitok hrať pred takouto kulisou. Hnali nás dopredu. Pre divákov to bol super hokej, brankári nás držali, Samo nám dával celý zápas šancu byť v zápase, aby sme napokon získali druhý bod," uzavrel pre TASR 31-ročný útočník.

/vyslaní redaktori TASR wr hm/


Kapitán Tatar bol hrdý na tím, Hughesova hokejka Nemcovmu otcovi



Hrdosť na tím, ale aj na predvedenú hru boli hlavné emócie, ktoré cítil kapitán Tomáš Tatar po víťazstve nad USA. Triumf 5:4 po predĺžení v treťom zápase na MS v Ostrave sa zrodil po dvoch tretinách, v ktorých slovenskí hokejisti nadchli publikum. Vypredanú ostravskú arénu dostávali do varu aj potýčky, na ktoré boli Slováci pripravení. "Hovorili sme o tom v kabíne, čakali sme to," priznal Tatar. "Sú to veci, na ktoré sme pripravení a dáva nám to motor do zápasu. Povedali sme si, že čo budú robiť a aj to, že musíme mať chladnú hlavu. To ich rozčúli ešte viac. Nie je jednoduché vydržať tie rýpania, ale zvládli sme to fantasticky."

V prakticky domácom prostredí začali Slováci ideálne, keď sa v prvej tretine ujali vedenia 2:0 a na kontaktný gól Shanea Pinta v úvode druhej časti zareagovali ďalšími dvomi presnými zásahmi. Z náskoku 4:1 napokon nebolo trojbodové víťazstvo, tlak Američanov v tretej tretine vyústil do vyrovnania. Napokon však strela Šimona Nemca a teč Miloša Kelemena znamenali druhé víťazstvo Slovenska na turnaji. "Sme veľmi silné mužstvo a môžeme zdolať hocikoho. Dve tretiny sme fantasticky robili veci. Bola to paráda nebolo čo vytknúť. V tomto musíme pokračovať, presne toto je recept na víťazstvo. Prvoradé je, aby sme hralo ako jedno mužstvo a presne to sme dnes previedli. K tretej tretine si asi niečo povieme, lebo to nebolo také, aké malo byť. Som veľmi šťastný a hrdý na chalanov. Druhý zápas za druhý deň, no skvelý výkon," konštatoval Tatar, ktorý pripomenul, že Slováci zvíťazili v dvoch zápasoch v priebehu dvoch dní. V nedeľu si poradili s Kazachstanom (6:2) a vďaka triumfu nad USA urobili ďalší dôležitý krok smerom k postupu do štvrťfinále. Proti Američanom očakávali dôraznú hru a aj preto išla na úvodné buly formácia hráčov z NHL s Pavlom Regendom, Milošom Kelemenom a Martinom Pospíšilom. Nielen oni viackrát čelili provokáciám od súpera, aktívny bol najmä kapitán Brady Tkachuk. "Je to taký typ hráča. On je vďaka tomu prínosom pre mužstvo. My sme sa tým nechceli nechať rozhodiť," uviedol Tatar.

Slovenskí reprezentanti si uvedomovali hodnotu víťazstva nad zvučným súperom, s ktorým pred týždňom v generálke MS prehrali 2:6. "Dnes ešte bude eufória, predsa len je to veľké víťazstvo. Ale potom sa už upokojíme a verím, že podobne vybehneme na Poľsko a Kazachstan," poznamenal obranca Šimon Nemec. Viacero slovenských hráčov malo v tíme súpera spoluhráčov z klubu a patril k nim aj Nemec. V obrane USA figuroval Luke Hughes, s ktorým sa poznajú z tímu New Jersey Devils. "Povedal som mu, že môj otec chce jeho hokejku," prezradil Nemec a ku kvalitám tímového spoluhráča dodal: "Už veľakrát ukázal, že je to kvalitný hráč a ťažko brániteľný. Na našu škodu mu to tam padlo," narážal na Hughesov gól zo záveru tretej tretiny, ktorým vyrovnal na 4:4.

/vyslaní redaktori TASR wr hm/


Atmosféra vrátila Ramsayho do Košíc, Hlavaj: Dodávala nám sily



Hokejisti Slovenska si po zápase s USA vychutnali nielen víťazný pocit z triumfu 5:4 po predĺžení, ale aj atmosféru vypredanej ostravskej haly. Aj v treťom zápase na MS bol ich duel vypredaný a prakticky domáce prostredie pripomenulo trénerovi Craigovi Ramsaymu šampionát spred piatich rokov v Košiciach.

Duel bol od úvodu o emóciách a už prvé buly sprevádzali náznaky potýčok. Proti elitnej americkej formácii sa navzdory predzápasovej súpiske postavila tretia slovenská s Milošom Kelemenom, Martinom Pospíšilom a Pavlom Regendom, ktorí sa už v predošlých dueloch dostali súperovi pod kožu. "Myslím si, že sme od úvodu hrali veľmi dobre. Spravili sme zmenu v našej otváracej formácii, keď sme nasadili útok Martina Pospíšila. Snažili sme sa o aktívny forčeking a vychádzalo nám to. Najmä v prvých dvoch tretinách sme ukázali dobrú hru v defenzíve a snažili sme sa hrať s pukom v útočnom pásme," konštatoval Ramsay.

Počet divákov bol rovnaký ako v dueloch s Nemeckom a Kazachstanom, no tentoraz pribudlo transparentov a častejšie bolo aj skandovanie a hromadné pokriky. "Skutočne úžasná atmosféra. Vnímal som ju veľmi intenzívne. Veľmi mi to pripomínalo Košice na MS 2019," priznal Ramsay.

Slováci boli v úvodnej tretine herne a napokon aj strelecky (11:9) aktívnejší než súper, no Američania postupne prevzali iniciatívu. Slovákov prestrieľali 43:25, ale napokon boli spokojnejší Ramsayho zverenci. "Bol to dobrý zápas, no musíme popracovať na tom, aby sme vydržali hrať celých 60 minút. Bol to iný hokej než nedávno v príprave. Vtedy si to oni skúšali dávať do prázdnej bránky, teraz to bolo priamočiarejšie," poznamenal brankár Samuel Hlavaj. Ten odchytal prvý zápas od nedávnej generálky, v ktorej Slováci podľahli Američanom 2:6. Aj on si užil mohutnú divácku podporu: "Tá eufória nám dodávala sily. Veľmi dobre sa mi chytalo, nebudem klamať. Fanúšikovia boli naozaj skvelí."

/vyslaní redaktori TASR wr hm/


tabuľka B-skupiny:

1. Švédsko 2 2 0 0 0 10:3 6

2. SLOVENSKO 3 1 1 0 1 15:12 5

3. Lotyšsko 2 0 2 0 0 8:6 4

4. USA 3 1 0 1 1 12:11 4

-------------------------------

5. Kazachstan 2 1 0 0 1 5:7 3

6. Nemecko 2 1 0 0 1 7:10 3

7. Francúzsko 2 0 0 1 1 3:6 1

-------------------------------

8. Poľsko 2 0 0 1 1 5:10 1