Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Útulkovo

Na Sysľovských poliach zaznamenali vzácneho luniaka sivého

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Luniaka spozorovali v okolí trojhraničného bodu medzi Slovenskom, Maďarskom a Rakúskom mladí pozorovatelia vtáctva.

Bratislava 21. mája (TASR) - Na chránených Sysľovských poliach zaznamenali počas víkendu vtáka luniaka sivého. Ide o malý druh dravca s výrazným červeným okom, ktorý je v strednej Európe veľmi vzácny. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Luniaka spozorovali v okolí trojhraničného bodu medzi Slovenskom, Maďarskom a Rakúskom mladí pozorovatelia vtáctva. "V sobotu sa zdržiaval na maďarskej strane, no v nedeľu tento loviaci jedinec zaletel na slovensko-rakúske pohraničie a pristál na jednom z nedávno vysadených stromov na hranici na území SR," priblížil Bubla s tým, že dravec bol len dva metre za hraničnou čiarou

Luniak sivý je podľa ornitológa Jána Dobšoviča v Strednej Európe veľmi vzácnym hosťom. Ide o druh, ktorý hniezdi v Afrike, Ázii a v Európe len na Pyrenejskom polostrove. Na Slovensku ide o tretie pozorovanie tohto druhu, dodal. "Luniaka sivého som doteraz videl len v Ázii a na Cypre a toto pozorovanie bolo aj pre mňa veľkým prekvapením a veľmi sa z toho teším," povedal Dobšovič.

V marci vysadili dobrovoľníci stovky drevín v oblasti trojhraničia. Podujatie organizoval Magistrát hlavného mesta Bratislava ako súčasť projektu LIFE Steppe on border. Projekt má prispieť k ochrane stepných druhov, akými sú drop veľký a sokol kobcovitý, pre ktoré je oblasť Chráneného vtáčieho územia Sysľovské polia jedinou známou lokalitou na Slovensku, kde tieto druhy ešte pravidelne hniezdia. Námestník primátora Bratislavy Jakub Mrva dúfa, že nová výsadba priláka aj iné druhy vtáctva.