Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Albares: Argentína už nebude mať španielskeho veľvyslanca

Na snímke budova španielskeho veľvyslanectva v argentínskej metropole Buenos Aires v pondelok 20. mája 2024. Foto: TASR/AP

Vyhlásil to šéf španielskej diplomacie José Manuel Albares v reakcii na nedávne výroky argentínskeho prezidenta Javiera Mileia o manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza.

Madrid 21. mája (TASR) - Španielsko definitívne sťahuje svoju veľvyslankyňu v Argentíne. V utorok to vyhlásil šéf španielskej diplomacie José Manuel Albares v reakcii na nedávne výroky argentínskeho prezidenta Javiera Mileia o manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, informovala agentúra AFP.

Milei vyvolal pobúrenie v nedeľu počas konferencie v Madride organizovanej španielskou krajne pravicovou stranou Vox. Slovne zaútočil na ľavicu a obhajoval kapitalizmus voľného trhu. Ostro kritizoval aj Sánchezovu manželku Begoňu Gómezovú, hoci ju priamo nemenoval.

"Svetové elity si neuvedomujú, aké deštruktívne môže byť uplatňovanie myšlienok socializmu... Nevedia, akú spoločnosť a krajinu to môže vytvoriť, aký typ ľudí držiacich sa pri moci a akú mieru zneužívania to generuje... Keď máte povedzme skorumpovanú manželku, tak je to problém, a vezmete si päť dní, na to, aby ste o tom uvažovali," povedal argentínsky líder.

Španielsko v reakcii na jeho vyjadrenia stiahlo svoju veľvyslankyňu z Buenos Aires a podľa utorkového vyhlásenia Albaresa "definitívne zostane v Madride". "Argentína už nebude mať španielskeho veľvyslanca," uviedol.

Milei svojím výrokom narážal na konanie Sánchéza, ktorý pre vyšetrovanie svojej manželky nedávno zvažoval odstúpenie zo svojho postu. Vyšetrovanie sa však rýchlo skončilo a premiér zostal vo funkcii. Šéf španielskej diplomacie označil Mileiovu návštevu a vyjadrenia za "urážku". Výroky argentínskeho prezidenta odsúdil aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Argentína sa za výroky prezidenta ospravedlniť odmieta. Tamojší minister vnútra Guillermo Francos povedal, že je práveže na Madride, aby sa ospravedlnil za svoje tvrdenia na adresu Mileia.