Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

BR OSN si minútou ticha uctila pamiatku iránskeho prezidenta Raísího

Na snímke, ktorú poskytla tlačová agentúra Islamskej republiky IRNA, vrtuľník s iránskym prezidentom Ebrahimom Raisim štartuje na iránskej hranici s Azerbajdžanom po tom, ako prezident Raisi a jeho azerbajdžanský náprotivok Ilham Alijev slávnostne otvorili priehradu Qiz Qalasi alebo Dievčenský hrad v Azerbajdžane, Irán, v nedeľu 19. mája 2024. Foto: TASR/AP

Podľa iránskej štátnej televízie vrtuľník narazil do vrcholu hory. Úrady zatiaľ príčinu nehody neoznámili.

New York 20. mája (TASR) - Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) si v pondelok minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka. TASR o tom informuje s odvolaním na agentúru AFP.

Veľvyslanec Mozambiku Pedro Comissario Afonso, ktorého krajina v súčasnosti predsedá BR OSN, na zasadnutí požiadal prítomných, aby vstali a tichom si uctili pamiatku obetí nedeľnej havárie na severozápade Iránu.

Vrtuľník s Raísím na palube sa zrútil v hornatej oblasti za nepriaznivých poveternostných podmienok pri návrate z provincie Východný Azerbajdžan. Pri havárii zahynul aj iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Podľa iránskej štátnej televízie vrtuľník narazil do vrcholu hory. Úrady zatiaľ príčinu nehody neoznámili. Vrak vrtuľníka našli záchranári až po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno.

V súvislosti s Raísího smrťou vyjadrili sústrasť lídri viacerých Iránu naklonených štátov vrátane Ruska, Turecka, Sýrie, Egypta, Indie či Číny, ale aj proiránskych militantných formácií - Hizballáhu z Libanonu, Hamasu z palestínskeho Pásma Gazy či húsíjských povstalcov z Jemenu.

Reakcií zo Západu je menej, aj keď sústrasť vyjadrili Európska únia (prostredníctvom predsedu Európskej rady Charlesa Michela a šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella) aj talianska premiérka Giorgia Meloniová.