Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Diplomati EÚ pripravujú summit, zhodnotia právny štát v Poľsku

Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová počas. Foto: TASR - Jakub Kotian

Za EK sa k situácii v Poľsku vyjadrí eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Brusel 21. mája (TASR) - Ministri európskych záležitostí členských krajín EÚ únie sa v utorok predpoludním stretli v Bruseli. Hlavným bodom rokovaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti je príprava júnového summitu (27. - 28. júna), ale aj stav právneho štátu v Poľsku či využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, informuje spravodajca TASR.

Rokovaniam diplomatov predsedá šéfka belgickej diplomacie Hadja Lahbibová ako zástupkyňa belgického predsedníctva v Rade EÚ.

Podľa dostupných informácií šéfovia vlád a štátov sa počas júnového summitu budú venovať otázkam spojeným so situáciou na Ukrajine, bezpečnosťou a obranou EÚ, konkurencieschopnosťou, zahraničnými vzťahmi a ďalším fungovaním inštitúcií EÚ po výsledku volieb do Európskeho parlamentu (6. – 9. júna).

V utorok ministri pre európske záležitosti preskúmajú aj vývoj súvisiaci s právnym postupom stanoveným v článku 7. Lisabonskej zmluvy v súvislosti s Poľskom. Diskusie na túto tému súvisia s dokončením analýzy situácie v Poľsku zo strany Európskej komisie (EK), ktorá dospela k záveru, že v Poľsku už neexistuje jednoznačné riziko vážneho porušenia zásad právneho štátu.

Za EK sa k situácii v Poľsku vyjadrí eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

V rámci každoročného dialógu o právnom štáte budú diplomati EÚ diskutovať aj o situácii v oblasti právneho štátu na Cypre, v Lotyšsku, Litve a Luxembursku.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)