Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Fínsko žiada celoeurópske riešenia na zastavenie migrantov z Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Helsinki súčasne obvinili Moskvu, že migráciu zneužíva proti EÚ i Fínsku. Kremeľ však tieto obvinenia odmietol.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Helsinki 21. mája (TASR) - Fínsky premiér Petteri Orpo žiada Európsku úniu, aby našla spoločné opatrenia, ktoré by zabránili tzv. inštrumentalizovanej migrácii - vlnám migrantov prichádzajúcich z Ruska bez platných cestovných dokladov.

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že Fínsko minulý rok uzavrelo svoju hranicu s Ruskom, aby zastavilo rastúci počet migrantov prichádzajúcich z rôznych nestabilných krajín vrátane Sýrie a Somálska. Helsinki súčasne obvinili Moskvu, že migráciu zneužíva proti EÚ i Fínsku. Kremeľ však tieto obvinenia odmietol.

Vzhľadom na to, že migranti sa aj naďalej pokúšajú dostať na územie Fínska, fínska vláda v utorok parlamentu predložila návrh, ktorý by umožnil, aby príslušníci pohraničnej stráže mohli žiadateľov o azyl, ktorí sa snažia vstúpiť do Fínska z Ruska, vracať späť na ruské územie.

"Musíme dať na prvé miesto našu bezpečnosť a bezpečnosť krajín EÚ. Sme si veľmi vedomí svojej zodpovednosti za kontrolu vonkajšej hranice Európskej únie," povedal Orpo na tlačovej konferencii.