Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Francúzsko podporilo nezávislosť Medzinárodného trestného súdu

Vonkajší pohľad na Medzinárodný trestný súd alebo ICC v Haagu, Holandsko. Foto: TASR/AP

Francúzsko tiež varovalo Izrael, že je potrebné dodržiavať medzinárodné humanitárne právo.

Paríž 21. mája (TASR) - Francúzsko v pondelok večer vyhlásilo, že podporuje nezávislosť Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorého prokurátor požiadal o vydanie zatykačov na vedúcich predstaviteľov palestínskeho hnutia Hamas a Izraela vrátane premiéra Benjamina Netanjahua. TASR píše podľa agentúry AFP.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zároveň odsúdilo "antisemitské masakre" spáchané Hamasom počas jeho útoku na Izrael 7. októbra, keď boli podľa ministerstva spáchané skutky mučenia a sexuálneho násilia.

Francúzsko tiež varovalo Izrael, že je potrebné dodržiavať medzinárodné humanitárne právo. Upozornilo na to najmä v spojitosti s neakceptovateľným množstvom civilných obetí v Pásme Gazy a nedostatočným prístupom k humanitárnej pomoci.

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan v pondelok oznámil, že požiadal sudcov ICC o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a izraelského ministra obrany Joava Galanta, ako aj na vodcov Hamasu Jahju Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju.

Khan vo svojom návrhu na vydanie zatykačov uviedol, že existujú dôvody domnievať sa, že spomínaní predstavitelia Izraela a Hamasu nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Izrael obvinenia odmietol a označil ich za historickú hanbu. Palestínske hnutie Hamas zas uviedlo, že dôrazne odsudzuje vydanie zatykača na svojich vodcov.