Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident Raísí zahynul pri páde vrtuľníka

Iránsky prezident Ebrahim Raisi na stretnutí v prezidentskom paláci v Ankare 24. januára 2024, archívne foto. Foto: TASR/AP

Štátna televízia uviedla, že vrtuľník narazil na vrchol hory. Úrady nateraz príčinu nehody neoznámili.

Teherán 20. mája (TASR/Teraz.sk) - Iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli pri páde vrtuľníka, ktorý sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne.

Uviedli to agentúry Reuters and AP s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu a miestne médiá. Neskôr túto informáciu potvrdil aj iránsky viceprezident Mohsen Mansúrí, ktorý na sieti X zverejnil verš z Koránu používaný na vyjadrenie sústrasti.

Najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzval Iráncov, aby sa neobávali o vedenie islamskej republiky a ubezpečil ich, že k narušeniu kontinuity práce nedôjde. Vyhlásenie v podobnom duchu neskôr vydala aj iránska vláda, ktorá sa zišla na mimoriadnom zasadnutí.

Štátna televízia uviedla, že vrtuľník narazil na vrchol hory. Úrady nateraz príčinu nehody neoznámili.

Štátna tlačová agentúra IRNA informovala, že Raísí letel vo vrtuľníku vyrobenom v USA - šlo o stroj typu Bell 212.

Záchranné tímy prehľadávali oblasť od nedele popoludnia po tom, ako letoví dispečeri stratili kontakt s posádkou vrtuľníka letiaceho nad provinciou Východný Azerbajdžan a prepravujúceho Raísího, šéfa diplomacie a ďalšími predstaviteľmi.

Do pátrania po vrtuľníku sa zapojila armáda, Revolučné gardy i policajti, ako aj záchranári z Červeného polmesiaca.

Pomoc pri pátraní Iránu ponúkli napríklad Irak, Kuvajt, Katar, Saudská Arábia, Sýria, Rusko, Čína a Turecko, ako aj z Európska únia, ktorá aktivovala svoju službu rýchlej reakcie.

Raísiho konvoj zahŕňal tri vrtuľníky - ďalšie dva "bezpečne dorazili do svojho cieľa", uviedla tlačová agentúra Tasnim.

Raísí navštívil provinciu Východný Azerbajdžan severozápade Iránu, aby spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom otvoril projekt priehrady na spoločnej hranici.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli pri páde vrtuľníka, ktorý sa v nedeľu 19. mája 2024 v hustej hmle zrútil v hornatom teréne. Na snímke iránsky Ebráhím Raísí prezident máva davu počas ceremónie v meste Kerman, Irán, 5. januára 2024.
Foto: TASR/AP


Smútočné obrady za Raísího sa budú konať v utorok


V utorok sa uskutočnia smútočné obrady za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána, ktorí v nedeľu zahynuli pri páde vrtuľníka. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Obrady podľa iránskej tlačovej agentúry Tasnim prebehnú v utorok ráno na severozápade Iránu v provinčnom hlavnom meste Tabris. Pokračovať budú v náboženskej bašte a pútnickom meste Oom. Dátum pohrebu oboch politikov ešte nebol oznámený. Raísí bude pochovaný vo svojom rodnom meste Mašhad.

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka


Komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič v pondelok obhajoval rozhodnutie EÚ poskytnúť Iránu pomoc pri pátraní po mieste havárie vrtuľníka prepravujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA, z ktorej čerpala TASR.

Poskytnutie služieb družicového mapovania Copernicus na pomoc pri pátracej a záchrannej operácii "nie je aktom politickej podpory nijakému režimu alebo zriadeniu", ale prejavom ľudskosti, napísal Lenarčič vo svojom statuse na sociálnej sieti X.

Vrtuľník s Raísím a jeho sprievodom havaroval pri návrate z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, kde spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom inaugurovali projekt priehrady na spoločnej hranici.

Podľa iránskej štátnej televízie vrtuľník s Raísím narazil do vrcholu hory. Let sa uskutočnil za nepriaznivých poveternostných podmienok. Vrak vrtuľníka sa našiel po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno.

Po tom, čo Teherán v nedeľu požiadal o pomoc pri hľadaní miesta havárie, Európska únia ponúkla využitie služieb svojho systému družicového mapovania používaného na monitorovanie Zeme.

Lenarčič oznámil toto rozhodnutie Bruselu v nedeľu večer na sieti X. Jeho status obsahujúci hashtag #EUSolidarity vzápätí vyvolal kritiku a obvinenia zo sympatií k iránskej vláde. Kritici poukazovali na Raísího prominentnú úlohu v režime, ktorý popravil tisíce Iráncov, podporu represií v krajine, používanie bezpilotných lietadiel Šáhid na terorizovanie ukrajinských civilistov či zadržiavanie švédskeho predstaviteľa EÚ Johana Floderusa.

Spravodajský web Politico napísal, že predstaviteľ EK, ktorý si neželal byť menovaný, v nedeľu poznamenal, že Lenarčičov tweet je v súlade s usmerneniami EÚ o humanitárnej pomoci. Zdroj však podotkol, že on osobne považuje vyjadrenie solidarity za "čudné".

Lenarčičov príspevok na sociálnych sieťach zdieľal šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, nie však účet Európskej komisie ani jej šéfka Ursula von der Leyenová, doplnilo Politico.

Na snímke členovia záchranného tímu pracujú na mieste havárie vrtuľníka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím vo Varzaghane na severozápade Iránu v pondelok 20. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Ako vedúca osobnosť iránskeho režimu bol Raísí obviňovaný zo závažného porušovania ľudských práv v Iráne, ku ktorému dochádza najmä od smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

Amíníovú v septembri 2022 zatkla mravnostná polícia v Teheráne pre porušenie predpisov týkajúcich sa zahaľovania vlasov. Mladá žena zomrela v nemocnici po fyzickom napadnutí vo väzbe. Jej smrť vyvolala v Iráne rozsiahle protesty, ktoré bezpečnostné zložky brutálne potlačili. Za účasť na protestoch bolo už niekoľko ľudí odsúdených na smrť i popravených.

Iránske úrady identifikovali telá všetkých obetí pádu vrtuľníka s Raísím

Iránske úrady identifikovali všetky obete nedeľňajšej havárie vrtuľníka, pri ktorej zahynul aj iránsky prezident Ebráhím Raísí. Totožnosť obetí sa podarilo určiť napriek ťažkým popáleninám na telách obetí, uvádza TASR.

Ako v pondelok informovala agentúra DPA, telesné pozostatky previezli z miesta havárie v horách do mesta Tabríz, ktoré je metropolou provincie Východný Azerbajdžan.

Okrem Raísího pri nehode zahynul aj minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Medzi obeťami je aj ajatolláh Mohammad Alí Hášim - imám z Tabrízu, ktorý prežil samotný pád vrtuľníka a napriek zraneniam bol schopný kontaktovať prezidentskú kanceláriu. Asi o hodinu neskôr však svojim zraneniam podľahol, informovala iránska agentúra Tasním.

O život prišiel aj guvernér provincie Východný Azerbajdžan Málek Rahmatí, ako aj veliteľ Raísího ochranky, dvaja piloti a letový technik.

Kým agentúra Reuters informovala o ôsmich obetiach na životoch, agentúra DPA uvádza, že ide bolo deväť.

Letecký analytik Kyle Bailey pre televíziu al-Džazíra uviedol, že fakt, že pilot alebo iný člen posádky vrtuľníka nekomunikoval s dispečermi, zrejme svedčí o "vážnych problémoch s ovládateľnosťou" stroja. Objasnil, že ak má vrtuľník počas letu vážny technický problém, prvou úlohou pilota je "udržať ho v lete a komunikácia je až na druhom mieste".

Vrak vrtuľníka sa našiel po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno, pričom štátna televízia uviedla, že prezident zahynul. Raísiho konvoj zahŕňal tri vrtuľníky - ďalšie dva "bezpečne dorazili do svojho cieľa", uviedla tlačová agentúra Tasním.

Agentúra Reuters informovala, že v súvislosti s Raísího smrťou vyjadrili už sústrasť lídri viacerých Iránu naklonených štátov vrátane Ruska, Turecka, Indie či Číny, ale aj proiránskych militantných formácií - Hizballáhu z Libanonu, Hamasu z palestínseho Pásma Gazy či húsíjských povstalcov z Jemenu. Reakcií zo Západu je menej, aj keď Európska únia a Japonsko či talianska premiérka Giorgia Meloniová tiež vyjadrili sústrasť.

Medzičasom exilová opozičná skupina Národná rada odporu Iránu vo vyhlásení označila Raísího smrť za "monumentálny a nenapraviteľný strategický úder" pre islamskú republiku.

Irán vyhlásil 5 dní smútku za prezidenta Raísího, vo funkcii ho nahradí Mochber


Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí v pondelok vyhlásil päťdňový smútok za prezidenta Ebráhíma Raísího a jeho sprievod, ktorí zahynuli v nedeľu pri havárii vrtuľníka v provincii Východný Azerbajdžan. Informovala o tom agentúra AFP.

Chameneí súčasne oznámil, že za výkonnú moc v Iráne bude po Raísího smrti zodpovedať doterajší prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý musí do 50 dní usporiadať predčasné prezidentské voľby, uvádza TASR.

Iránska vláda v pondelok poverila funkciou šéfa diplomacie doterajšieho námestníka ministra zahraničných vecí Alího Bágherího Kaního.

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentovi Ebráhímovi Raísímu, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka v provincii Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu.

Na svojom webe o tom informovala televízia al-Džazíra, ktorá dodala, že Raísího pozostatky prevážajú do mesta Tabríz - metropoly provincie Východný Azerbajdžan. Zatiaľ nie je jasné, kedy a kde bude Raísí pochovaný, uvádza TASR.

Miestne televízie vrátane IRIB TV medzičasom odvysielali zábery Iráncov, ktorí sa schádzajú v uliciach i mešitách na spoločných modlitbách. Na vrcholoch kupol svätýň v mestách Mašhad a Kum, ktoré sú centrami šiitského učenia, vyvesili na znak smútku čierne vlajky.

Zármutok v súvislosti s Raísího smrťou vyjadrili aj v Teheráne žijúci židia, informoval v pondelok na svojom webe denník Jerusalem Post s odvolaním sa na vyhlásenie Teheránskej židovskej asociácie.

Na snímke, ktorú poskytla tlačová agentúra Islamskej republiky IRNA, vrtuľník s iránskym prezidentom Ebrahimom Raisim štartuje na iránskej hranici s Azerbajdžanom po tom, ako prezident Raisi a jeho azerbajdžanský náprotivok Ilham Alijev slávnostne otvorili priehradu Qiz Qalasi alebo Dievčenský hrad v Azerbajdžane, Irán, v nedeľu 19. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Prezidentské voľby sa v Iráne konajú každé štyri roky. Ústava obmedzuje počet funkčných období na dve. Funkcia premiéra v Iráne neexistuje a prezident, ktorému pomáha niekoľko viceprezidentov, je zodpovedný aj za vymenovanie a riadenie kabinetu.

Raísí, ktorý zahynul v nedeľu spolu s ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom a ďalšími predstaviteľmi, bol za prezidenta zvolený v roku 2021, keď vystriedal umierneného Hasana Rúháního.

Na rozdiel od Rúháního bol Raísí prívržencom konzervatívnej politiky. Agentúra Reuters vo svojej správe pripomenula, že za jeho vlády došlo k sprísneniu "mravnostných" zákonov, aj k brutálnemu potlačeniu protivládnych protestov či k zaujatiu tvrdého postoja na rokovaniach so svetovými mocnosťami o iránskom jadrovom programe.

Zdroje tvrdia, že Izrael sa nepodieľal na smrti iránskeho prezidenta Raísího


Izrael sa nepodieľal na smrti iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý spolu s ďalšími členmi svojho sprievodu zahynul pri nedeľňajšej havárii vrtuľníka na severozápade Iránu. Pre agentúru Reuters to povedali nemenovaní izraelskí predstavitelia, uvádza TASR.

"My sme to neboli," uviedol jeden z izraelských predstaviteľov, ktorý požiadal o anonymitu.

Irán v apríli podnikol vôbec prvý priamy útok na Izrael od začiatku vojny v Pásme Gazy. Zo svojho územia vypálil desiatky rakiet a dronov, pričom išlo odvetu za nálet na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, pri ktorom zahynulo dovedna 12 ľudí vrátane siedmich príslušníkov iránskych Revolučných gárd.

Teherán z útoku obvinil Izrael, ten sa k nemu však neprihlásil. Obe krajiny sú dlhoročnými úhlavnými nepriateľmi.

Kým dva vrtuľníky z vládneho konvoja sa do Teheránu bezpečne vrátili, tretí, na ktorého palube bol aj Raísí, bol od nedele popoludnia nezvestný. Následne sa objavili špekulácie o príčinách nehody: mohlo ju spôsobiť zlé počasie, technická porucha na vrtuľníku či dokonca sabotáž. Iránske úrady zatiaľ neuviedli príčinu nehody - v oblasti letu však v nedeľu panovalo nepriaznivé počasie.

Na snímke členovia záchranného tímu pracujú na mieste havárie vrtuľníka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím vo Varzaghane na severozápade Iránu v pondelok 20. mája 2024.
Foto: TASR/AP