Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Iránu v súvislosti s Raísího smrťou už kondoloval Hamas i Módí

Iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli pri páde vrtuľníka, ktorý sa v nedeľu 19. mája 2024 v hustej hmle zrútil v hornatom teréne. Na snímke iránsky Ebráhím Raísí prezident máva davu počas ceremónie v meste Kerman, Irán, 5. januára 2024. Foto: TASR/AP

Podporu iránskemu ľudu a vedeniu Iránu vyjadrilo aj vedenie Spojených arabských emirátov a Kataru či aj iracký premiér Muhammad Šijá Súdání. Sústrasť vyslovila aj Európska únia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Islamabad/Naí Dillí/Bagdad/Gaza/Saná 20. mája (TASR) - Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf, ktorý súčasne vyjadril sústrasť a solidaritu "s bratským Iránom".

Libanonské proiránske šiitské hnutie Hizballáh vyjadrilo zármutok v súvislosti s úmrtím Raísího, ktorého označilo za "ochrancu hnutí odporu". Tamojšia vláda následne vyhlásila trojdňový štátny smútok.

Radikálne palestínske hnutie Hamas tiež kondolovalo iránskemu najvyššiemu vodcovi Alímu Chameneímu, iránskej vláde a iránskemu ľudu, pričom Raísího tragickú smrť označilo za "nesmiernu stratu".

Hamas vo svojej kondolencii vyzdvihol aj solidaritu prejavovanú iránskym vedením a Raísím od začiatku vojny s Izraelom, ktorú vyvolal vpád palestínskych teroristických kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023.



Palestínske hnutie súčasne ocenilo zosnulých iránskych vodcov za podporu palestínskych požiadaviek a hnutia odporu proti Izraelu a vyjadrilo presvedčenie, že "dobre ukotvené inštitúcie" pomôžu Iránu prekonať "dôsledky tejto veľkej straty".

K prejavom sústrasti sa vo svojom vyhlásení pripojili aj protivládni povstalci z Jemenu. V statuse na sieti X vodca týchto povstalcov - húsíov - Muhammad Alí al-Húsí napísal, že prosí Boha, aby poskytol útechu rodinám prezidenta Raísího a členov jeho sprievodnej delegácie, ktorí pri havárii vrtuľníka tiež zahynuli. Vyjadril tiež želanie, aby iránsky ľud zostal oddaný svojim vodcom.

Hold Raísímu vzdal aj indický premiér Naréndra Módí, ktorý v statuse na sieti X ocenil Raísího zásluhy na posilnení bilaterálnych vzťahov medzi Indiou a Iránom.

Podporu iránskemu ľudu a vedeniu Iránu vyjadrilo aj vedenie Spojených arabských emirátov a Kataru či aj iracký premiér Muhammad Šijá Súdání. Sústrasť vyslovila aj Európska únia.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo svojom statuse označil Raísího za skutočného vlastenca Iránskej islamskej republiky a spoľahlivého priateľa Ruska. Podobné prejavy sústrasti Iránu adresovalo aj Turecko.

Na snímke, ktorú poskytla tlačová agentúra Islamskej republiky IRNA, vrtuľník s iránskym prezidentom Ebrahimom Raisim štartuje na iránskej hranici s Azerbajdžanom po tom, ako prezident Raisi a jeho azerbajdžanský náprotivok Ilham Alijev slávnostne otvorili priehradu Qiz Qalasi alebo Dievčenský hrad v Azerbajdžane, Irán, v nedeľu 19. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Raísí a spolu s ním aj šéf iránskej diplomacie Hosejn Amír Abdollahján, zahynuli pri havárii vrtuľníka pri návrate z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, kde s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevov inaugurovali projekt výstavby novej priehrady.

Kým dva vrtuľníky z vládneho konvoja sa do Teheránu bezpečne vrátili, tretí, na ktorého palube bol aj Raísí, bol od nedele popoludnia nezvestný. Následne sa objavili špekulácie o príčinách nehody: mohlo ju spôsobiť zlé počasie, technická porucha na vrtuľníku či dokonca sabotáž. Iránske úrady zatiaľ neuviedli príčinu nehody - v oblasti letu však v nedeľu panovalo nepriaznivé počasie.

Zlé poveternostné podmienky skomplikovali aj pátracie a záchranné práce. Predpokladané miesto pádu bolo neprístupné po ceste, čo podľa miestnych správ prinútilo záchranné tímy postupovať pešo.

Agentúra DPA doplnila, že iránske letectvo sa považuje za zastarané a jeho modernizácia je zložitá pre medzinárodné sankcie. Mnohé z iránskych lietadiel pochádzajú ešte z čias pred islamskou revolúciou z roku 1979, keď Irán udržiaval úzke vzťahy so Spojenými štátmi. Aj vrtuľník, na ktorého palube bol Raísí, bol americkej výroby.



Lídri štátov vyjadrujú Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího tragickou smrťou


Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok v mene celej EÚ vyjadril sústrasť v súvislosti s úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý spolu s ďalšími ôsmimi osobami zahynul pri havárii vrtuľníka v provincii Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, informuje TASR.

Čínsky prezident Si Ťin-pching označil Raísího smrť za veľkú stratu pre iránsky ľud. Podľa slov hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí prezident Si súčasne dodal, že "čínsky ľud stratil dobrého priateľa".

Ruský prezident Vladimir Putin označil Raísího za vynikajúceho politika, ktorého smrť pri havárii vrtuľníka je nenahraditeľnou stratou.

"Raísí bol vynikajúci politik, ktorého celý život bol zasvätený službe svojej vlasti," deklaroval Putin. "Ako skutočný priateľ Ruska neoceniteľne osobne prispel k rozvoju dobrých susedských vzťahov medzi našimi krajinami," dodal.

Aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjadril sústrasť v súvislosti so smrťou iránskeho prezidenta, ktorého označil za vzácneho kolegu a brata. Dodal, že ako kolega, ktorý bol osobne svedkom Raísího snahy o mier pre iránsky ľud a Blízky východ, spomína na iránskeho prezidenta s úctou a vďakou. Na sociálnych sieťach Erdogan ubezpečil, že Turecko stojí v tomto ťažkom období po boku Iránu.

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu v pondelok uviedla, že trosky vrtuľníka havarovaného na severozápade Iránu v horskej oblasti zahalenej hmlou pomohol lokalizovať dron Akinci tureckej výroby.

Na snímke členovia záchranného tímu pracujú na mieste havárie vrtuľníka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím vo Varzaghane na severozápade Iránu v pondelok 20. mája 2024.
Foto: TASR/AP


NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím


Severoatlantická aliancia v pondelok vyjadrila sústrasť Iránu a jeho obyvateľom v súvislosti s nedeľnou haváriou vrtuľníka, pri ktorej zahynul prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Hovorkyňa NATO Farah Daklallahová to uviedla v statuse na sieti X, z ktorého citovala agentúra AFP.

Agentúra Reuters informovala, že v súvislosti s Raísího smrťou vyjadrili už sústrasť lídri viacerých Iránu naklonených štátov vrátane Ruska, Turecka, Sýrie, Egypta, Indie či Číny, ale aj proiránskych militantných formácií - Hizballáhu z Libanonu, Hamasu z palestínskeho Pásma Gazy či húsíjských povstalcov z Jemenu.

Reakcií zo Západu je menej, aj keď Európska únia - prostredníctvom predsedu Európskej rady Charlesa Michela či šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella -, ale aj talianska premiérka Giorgia Meloniová tiež vyjadrili sústrasť. K prejavom sústrasti sa pridalo aj Japonsko.