Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Po piatich nezvestných po zrážke lodí na Dunaji stále pátrajú

Policajný expert skúma trosky motorového člna vo vojenskom prístave v severnej časti Budapešti 19. mája 2024 po nehode lodí. Foto: TASR/DUNA/MTI/Peter Lakatos

Výletná loď sa zrazila na Dunaji s motorovým člnom minulú sobotu (18. 5.) večer.

Budapešť 21. mája (TASR) - Po piatich nezvestných zo sobotňajšej tragickej zrážky výletnej lode s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, ktorá si vyžiadala najmenej dve obete, naďalej pátrajú. V rozhovore pre verejnoprávnu televíziu M1 hovorca Maďarského celoštátneho plavebného združenia (MAHOSZ) Mihály Tóth v utorok uviedol, že motorový čln mohol do výletnej lode naraziť veľkou rýchlosťou, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Tento typ motorového člna je schopný vyvinúť veľkú rýchlosť. Trosky člna naznačujú, že k zrážke s výletnou loďou došlo vo veľkej rýchlosti," povedal hovorca, podľa ktorého úlohou odborníkov bude z trosiek člna usúdiť, akou rýchlosťou sa plavidlo pohybovalo.

Tóth dodal, že výletná loď pokračovala v plavbe po predpísanej trase, z čoho možno usúdiť, že jej kapitán, ktorý je podľa informácií servera telex.hu slovenským občanom, si nehodu nevšimol.

Z ôsmich pasažierov motorového člna prežil nehodu iba jeden, občan Talianska. Záchranári našli dve maďarské obete a po piatich nezvestných Maďaroch stále pátrajú.

Polícia v pondelok napoludnie uviedla, že našli telá 39-ročného muža a 20-ročnej ženy, stále pátrajú po 18-ročnej a 28-ročnej žene, 19-ročnom, 30-ročnom a 39-ročnom mužovi.

Pasažieri motorového člna sa plavili domov zo zábavy. Niekoľko svedkov z brehu Dunaja uviedlo, že po 22.00 h počuli náraz a videli, ako výletná loď zapla reflektory, avšak pokračovala v plavbe.

Malé plavidlo sa podľa expertov malo v každom prípade vyhnúť väčšej výletnej lodi, pričom osvetlenú výletnú loď musela posádka člna vidieť.

Výletná loď sa zrazila na Dunaji s motorovým člnom minulú sobotu (18. 5.) večer. Polícia urobila obhliadku oboch plavidiel a zadržala kapitána výletnej lode, ktorého vypočula ako podozrivého z prečinu dvojnásobného neposkytnutia pomoci s následkom smrti a šesťnásobného neposkytnutia pomoci.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)