Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Rusko údajne dobylo obec Bilohorivka v ukrajinskej Luhanskej oblasti

Ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Získanie úplnej kontroly nad Luhanskou oblasťou je pre Kremeľ už dlhodobo prioritou. Získanie úplnej kontroly nad Luhanskou oblasťou je pre Kremeľ už dlhodobo prioritou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 20. mája (TASR) - Rusko v pondelok oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Bilohorivka ležiacu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá bola doteraz jednou z mála obcí v oblasti pod kontrolou Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"V dôsledku aktívnych bojových operácií jednotky Južného vojenského okruhu (ruskej armády) už úplne oslobodili obec Bilohorivka," uvádza ruské ministerstvo obrany.

Luhanskú oblasť predvlani v septembri Rusko anektovalo spoločne s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami - Záporožskou, Chersonskou a Doneckou -, a to aj napriek skutočnosti, že ich nemalo plne pod kontrolou. Približne o rok nato v týchto oblastiach Rusko aj usporiadalo sporné voľby. Západ a Kyjev anexiu aj voľby odsúdili a neuznali ich výsledky.

Získanie úplnej kontroly nad Luhanskou oblasťou je pre Kremeľ už dlhodobo prioritou. Samotná Bilohorivka sa tam stala symbolom ukrajinského odporu, keďže ju v roku 2022 spod ruskej kontroly opätovne získali ukrajinské sily.

Ukrajinská armáda zažíva v ostatných týždňoch silný tlak, snaží sa totiž odrážať novú ruskú ofenzívu v Charkovskej oblasti a zároveň jej jednotky sužuje kritický nedostatok munície, a to pozdĺž celej frontovej línie.