Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica, hovoria o útoku na demokraciu

Na snímke Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila šok z tohto "zbabelého útoku" a zdôraznila, že "čo najostrejšie odsudzuje všetky formy násilia a útoky na základné princípy demokracie a slobody".

Bratislava 15. mája (TASR) - Stredajší atentát na premiéra SR Roberta Fica odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Talianska, Švédska, Rumunska či Chorvátska, ale aj vláda Bieloruska, informuje TASR.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila šok z tohto "zbabelého útoku" a zdôraznila, že "čo najostrejšie odsudzuje všetky formy násilia a útoky na základné princípy demokracie a slobody".

"Brutálnu" streľbu na Roberta Fica odsúdil aj švédsky premiér Ulf Kristersson. Označil to za útok na demokratickú spoločnosť. "Myslím na Roberta a jeho rodinu," dodal.

Rumunský prezident Klaus Iohannis zostal podľa svojich slov šokovaný zo správy o Ficovom stave. Zároveň dôrazne odsúdil takéto "extrémistické činy, ktoré ohrozujú základné európsky hodnoty". Slovenskému premiérovi poprial úplné a skoré uzdravenie.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič na sociálnej sieti X vyhlásil, že po útoku na Fica je zdesený. "Správy o tom, že postrelili slovenského premiéra Roberta Fica, mnou veľmi otriasli. Absolútne tento hrozný násilný čin odsudzujem. Myslíme na premiéra Roberta Fica, jeho rodinu a Slovákov," napísal.

Srbský prezident Aleksandar Vučič tiež hovoril o šoku. "Som šokovaný atentátom na Roberta Fica, ktorý je dobrým priateľom pre mňa a celé Srbsko. Milý priateľu, modlím sa za teba a tvoje zdravie," uviedol Vučič.

Pridal sa aj odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte. "Šokovala ma streľba na môjho dlhoročného kolegu, slovenského premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl, v myšlienkach som s ním a jeho rodinou," napísal na X.

Útok odsúdilo aj bieloruské ministerstvo zahraničných vecí. "Dôrazne odsudzujeme atentát na premiéra SR Roberta Fica, útoky a násilie voči politikom a ďalším predstaviteľom bez ohľadu na to, aké ciele sledujú. V 21. storočí nemajú miesto," uviedlo ministerstvo podľa agentúry BelTA.