Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Syn iránskeho šáha kritizuje prejavy sústrasti po smrti Raísího

Muž sa zapisuje do kondolenčnej knihy v iránskom kultúrnom centre v pakistanskom meste Karáčí v pondelok 20. mája 2024. Foto: TASR/AP

Otec Rezu Pahlavího, šáh Mohammad Rezá Pahlaví, bol zvrhnutý pred 45 rokmi a rok nato zomrel v exile.

Teherán/Londýn 21. mája (TASR) - Syn zvrhnutého iránskeho panovníka Mohammada Rezu Pahlavího v reakcii na tragickú smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího upozornil, že tento politik bol masový vrah, a "preto sú kondolencie nemiestne". Informovala o tom britská stanica BBC, na ktorú sa odvoláva TASR.

Raísí bol "brutálny masový vrah, ktorý si nezaslúži sústrasť," napísal bývalý korunný princ Rezá Pahlaví na sociálnej sieti Instagram.

Dodal, že súcit s Raísím je "urážkou pamiatky jeho obetí, urážkou iránskeho ľudu, ktorý, ak niečo ľutuje, tak len to, že sa (Raísí) nedožil pádu islamskej republiky a súdneho procesu za svoje zločiny".

Raísí bol v roku 1988 jedným zo štyroch sudcov, ktorí zasadali v takzvaných komisiách smrti. Tieto komisie rozhodovali o osude tisícov uväznených príslušníkov či sympatizantov opozície, ktorí boli následne popravení v iránskych väzniciach, doplnila BBC.

Na represiách proti odporcom režimu sa Raísí podieľal aj v čase, keď bol zástupcom prokurátora v Teheráne, či námestníkom ministra spravodlivosti, uviedol Rezá Pahlaví, ktorý je presvedčený, že Raísího smrť nezmení politiku Teheránu.

"Tento režim bude pokračovať v represiách v krajine a v agresii v zahraničí," konštatoval syn zosnulého šáha.

Otec Rezu Pahlavího, šáh Mohammad Rezá Pahlaví, bol zvrhnutý pred 45 rokmi a rok nato zomrel v exile. Ako panovník presadzoval prozápadnú politiku, ale vládol autoritatívnymi metódami a potláčal opozíciu. Prenasledovanie opozície pod jeho vedením bolo však neporovnateľné s represiami, ktoré spustil teokratický islamský režim, ktorý prišiel po ňom, upozorňuje BBC.

Irán vyhlásil v súvislosti so smrťou prezidenta Raísího päťdňový štátny smútok. Rozlúčka s ním a ďalšími obeťami havárie vrtuľníka sa začala v utorok v meste Tabríz. V ďalších dňoch sa uskutočnia rozlúčkové obrady v Teheráne a v meste Mašhad na severovýchode krajiny, kde sa Raísí narodil a kde ho vo štvrtok večer aj pochovajú.

Iránske úrady medzitým začali prípravy na predčasné prezidentské voľby, ktoré sú naplánované na 28. júna.

Na margo volieb Pahlaví vo svojom statuse napísal, že "iránsky ľud si zaslúži právo slobodne a spravodlivo voliť svojich vodcov a neakceptuje nadchádzajúce falošné voľby tohto režimu ani nelegitímneho tyrana (duchovného vodcu) Alího Chameneího, ktorý vopred určil ich výsledok".