Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Okolím Neapola otriaslo niekoľko zemetrasení

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Záchranné zložky hlásili z oblasti postihnutej zemetraseniami trhliny v budovách a padajúce kusy omietky.

Rím 21. mája (TASR) – Neďaleko juhotalianskeho mesta Neapol zaznamenali v noci na utorok niekoľko zemetrasení. Išlo o najsilnejšiu seizmickú aktivitu v tejto oblasti za niekoľko rokov. Zemetrasenia podľa miestnych úradov znepokojili obyvateľov, no nespôsobili nijaké veľké škody, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Najsilnejšie zo zemetrasení malo magnitúdu 4,4 a jeho epicentrum sa nachádzalo v aktívnej sopečnej oblasti známej ako Campi Flegrei, ktorá je vzdialená len niekoľko kilometrov od centra Neapola. Toto zemetrasenie zaznamenali v pondelok okolo 20.00 h a jeho epicentrum bolo v hĺbke 2,5 kilometra, uviedol taliansky Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV).

Tomuto zemetraseniu predchádzalo aj jedno slabšie s magnitúdou 3,5 a nasledovalo po ňom množstvo dotrasov. Celkovo zasiahlo oblasť Campi Flegrei v priebehu niekoľkých hodín v noci na utorok asi 150 zemetrasení, uviedol INGV.

"Išlo o najsilnejší seizmický roj za uplynulých 40 rokov," uviedol Mauro Di Vito z INGV.

Ústav geofyziky a vulkanológie dodal, že bude aj ďalej monitorovať situácii v okolí vulkanickej kaldery, pričom nevylučuje možnosť, že sa vyskytnú ďalšie podobne silné zemetrasenia.

Záchranné zložky hlásili z oblasti postihnutej zemetraseniami trhliny v budovách a padajúce kusy omietky. V neďalekom meste Pozzuoli zostanú v utorok zatvorené školy a mesto tiež zriaďuje dočasné ubytovanie pre vystrašených obyvateľov okolitých obcí, uviedol tamojší starosta Luigi Manzoni.

Kaldera Campi Flegrei leží medzi mestom Pozzuoli a Neapolom, ktorý sa nachádza pod dobre známou sopkou Vezuv. Pred 40.000 rokmi prišlo v Campi Flegrei k silnej sopečnej erupcii, ktorá mala vplyv aj na klímu na Zemi. V posledných rokoch kaldera znepokojuje miestnych obyvateľov z dôvodu obnovenia aktivity spôsobenej plynmi z magmy. Podľa odborníkov je však v blízkej budúcnosti nepravdepodobné, že by tam došlo k rozsiahlemu sopečnému výbuchu.