Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ako si doma bezpečne vybieliť zuby?

Ilustračné foto Foto: Dental Centrum NIVY

Dá sa bielenie zubov od odborníkov nahradiť domácou verziou, ktorá je lacná?

Bratislava 15. mája (OTS) - Prečítajte si článok, v ktorom vám opíšeme, prečo nie sú babské rady na bielenie zubov najlepšou voľbou.

Spoznajte spôsoby bielenia zubov z domáceho prostredia
Na webe je množstvo návodov, ktoré môžu pôsobiť lacnejšie a hlavne sú dostupné u každého doma. Záchrana následkov vás môže vyjsť podstatne drahšie ako samotné bielenie. Pokiaľ sa rozhodnete bieliť zuby domácim spôsobom a poškodíte si sklovinu, zistite to tak, že budete trpieť zvýšenou citlivosťou zubov a defektmi na zubných krčkoch.

Pasty na bielenie
Bieliace zubné pasty sa často objavujú v reklamách ako ideálne riešenie pre biele zuby. Ich účinky a zloženie delíme do dvoch kategórií:
• s mechanickým účinkom bielenia
• s chemickým základom

Tieto pasty môžu zuby zosvetliť iba odstránením povlaku a povrchových pigmentácií. Nepôsobia na pigmenty ukryté v hlbšej vrstve zubu. Základná farba sa nemení, aj keď sa na prvý pohľad môžu javiť belšie. Avšak pravidelná aplikácia týchto pást môže taktiež časom oslabiť sklovinu a viesť k citlivosti zubov.

Bielenie pomocou LED svetiel
Známou formou bielenia sú LED svetlá. Ich hlavnou funkciou je aktivácia peroxidu, ktorý sa nachádza v bieliacom géli. Vďaka uvoľňovaniu peroxidu sa proces urýchľuje a zuby tak získavajú jemne svetlejší odtieň. LED lampa sama o sebe nemá funkciu bielenia zubov. Reklamy, ktoré tvrdia, že bielenie LED lampou bez peroxidu je účinné, považujeme za vyhodené peniaze.

Biele zuby s využitím peroxidu vodíka
Ľudia môžu mať obavy z peroxidu vodíka, avšak ten sklovinu nepoškodzuje. Preniká skrz sklovinu, rozkladá pigmenty v dentíne a efektívne mení farbu zubov. Toto je jediný spôsob, ako dosiahnuť bielenie zubov spoľahlivo.

Bielenie zubov týmto spôsobom môže prebiehať doma alebo v ambulancii. Pri ambulantnom bielení, ktoré sa vykonáva priamo v zubnej ambulancii pod dohľadom zubného lekára či dentálnej hygieničky, sa využíva gél s vyšším obsahom peroxidu. Následne sa pomocou LED lampy dosiahne bieliaci efekt.

Efektívne domáce bielenie zubov sa realizuje tak, že na našej klinike Dental Centrum NIVY v Bratislave vám vytvoríme digitálny scan zubov. Na základe scanu vytvoríme transparentnú dlahu. Do tej si pacient vloží gél, ktorý obsahuje 6 % peroxidu. Neváhajte sa objednať na konzultáciu do Dental Centrum NIVY.