Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Žilinský kraj

Slovenská národná knižnica evidovala vlani 6599 aktívnych používateľov

Na snímke budova Slovenskej národnej knižnice. Foto: TASR

Generálna riaditeľka Ivana Kostrabová pri hodnotení minulého roka poznamenala, že vytvorením vyhradeného parkoviska sa podarilo vyriešiť dlhodobo zlú parkovaciu situáciu pri sídelnej budove.

Martin 21. mája (TASR) - Slovenská národná knižnica (SNK) v Martine evidovala ku koncu roka 2023 celkovo 6599 aktívnych používateľov a 92.126 absenčných a prezenčných výpožičiek. O služby Literárneho archívu SNK prejavilo záujem 695 bádateľov, ktorým sprístupnili na štúdium 68.740 archívnych dokumentov. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Štefanides Mažáriová.

Novinkou pre registrovaných používateľov bolo sprístupnenie digitálnej knižnice DIKDA - národná knižnica bez políc. "Od polovice apríla 2023 majú teda zadarmo online prístup k autorsky voľným i obchodne nedostupným dielam v plnotextovom zobrazení z ktoréhokoľvek miesta Európskeho hospodárskeho priestoru na svojich vlastných zariadeniach," priblížila hovorkyňa SNK.

Generálna riaditeľka Ivana Kostrabová pri hodnotení minulého roka poznamenala, že vytvorením vyhradeného parkoviska sa podarilo vyriešiť dlhodobo zlú parkovaciu situáciu pri sídelnej budove. "Nevyhnutným opravám sa podrobila južná časť strechy administratívnej budovy, kde sme položili aj novú vrstvu hydroizolácie. Pokračovali sme vo výmene drevených šindľov na strieškach v kaštieli Diviaky a vypracovali sme projekt opravy plynovej kotolne a vykurovacieho systému v Slovanskom múzeu A. S. Puškina v Brodzanoch," konštatovala Kostrabová.

Doplnila, že v septembri SNK začala s implementáciou systému manažérstva kvality prostredníctvom modelu CAF s cieľom zvýšiť celkovú výkonnosť a skvalitniť riadenie a poskytované služby. SNK hospodárila v roku 2023 so sumou 9,13 milióna eur, pričom 2,47 milióna eur bolo určených na digitalizáciu.