Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Žilinský kraj

Na Noc múzeí a galérií sú pripravení aj v Slovenskom národnom múzeu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Európska noc múzeí vznikla v roku 2005 ako francúzska iniciatíva s cieľom podporiť 18. máj - Medzinárodný deň múzeí.

Martin 15. mája (TASR) - Noc múzeí a galérií v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Martine ponúkne v sobotu (18. 5.) návštevníkom nové poznatky, aktivity i zábavu. Program pripravili tri zložky SNM - Etnografické múzeum, Múzeum Andreja Kmeťa a Múzeum kultúry Čechov na Slovensku. Záujemcovia ich môžu navštíviť v rámci jednej vstupenky od 16.00 h do 23.00 h. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Neživú prírodu priblíži v Múzeu Andreja Kmeťa výučba ryžovania zlata s Ľubomírom Ballom. "Živá výstava Potvory z našich potokov predstaví bezstavovcov žijúcich v tečúcich vodách. Návštevníci si budú môcť z misky vytiahnuť živého vodného bezstavovca a preskúmať ho pod mikroskopom," uviedla Kiripolská s tým, že chýbať nebude ani knižná burza.

V Etnografickom múzeu je pripravená módna prehliadka ľudových odevov v podaní členov folklórneho súboru Lysec z Belej-Dulíc. Návštevníci si budú môcť vyskúšať v tvorivej dielni modelovanie z hliny popri prezretí výstavy keramikára Rastislava Haronika. "Nová výstava s názvom Tradícia netradične predstaví prírodné pletivá zastúpené v dielach ľudovoumeleckých výrobcov, dizajnérov a študentov. Počas Noci múzeí budú môcť návštevníci sledovať pri práci košikára, výrobcu slamených ozdôb aj šikovné paličkárky zo združenia Pôvabnica Turca," priblížila Kiripolská.

V Múzeu kultúry Čechov na Slovensku sa môžu návštevníci zastaviť v staromartinskej domácnosti manželov Horákovcov, kde sa dozvedia o životných osudoch majiteľov domu - osobnej archivárky Tomáša G. Masaryka, historičky Anny Gašparíkovej-Horákovej a folkloristu, akademika Jiřího Horáka. Predstavia im tam aj výstavu Jan Amos Komenský chcel zmeniť svet.

Európska noc múzeí vznikla v roku 2005 ako francúzska iniciatíva s cieľom podporiť 18. máj - Medzinárodný deň múzeí. Do aktuálneho 20. ročníka sa plánuje zapojiť vyše 130 objektov múzeí a galérií na celom Slovensku.