Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Žilinský kraj

Na Orave urobili najväčší záchyt falzifikátov elektronických cigariet

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Príslušníci finančnej správy zastavili dodávku smerujúcu do Poľska pri kontrole dopravných prostriedkov.

Novoť 30. apríla (TASR) - Množstvo škatúľ s umelými kvetmi a viac ako 23.000 kusmi falzifikátov elektronických cigariet objavili príslušníci finančnej správy v oravskej obci Novoť v dodávke smerujúcej do Poľska. Vodič čínskej národnosti nevedel poskytnúť k tovaru žiadne informácie ani doklady o jeho nadobudnutí. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková. Ide o doteraz najväčší záchyt tohto druhu na Slovensku.

Príslušníci finančnej správy zastavili dodávku smerujúcu do Poľska pri kontrole dopravných prostriedkov. Vodič na vyzvanie sprístupnil batožinový priestor, kde sa nachádzalo väčšie množstvo krabíc. "Čiastočná kontrola ukázala, že sú naplnené umelými kvetmi. Podrobnejšou prehliadkou ložného priestoru dodávky príslušníci finančnej správy zistili, že obsahom niektorých škatúľ sú aj elektronické cigarety označené ochrannou známkou, pričom viacerými prvkami vykazovali znaky napodobenín," priblížila Chríbiková s tým, že po sčítaní sa ich celkový počet vyšplhal na 23.250 kusov.

Hovorkyňa dodala, že vodič nevedel, kto je majiteľom tovaru a ani to, pre koho je určený. Uviedol, že ho mal doviesť do Varšavy. "Príslušníci finančnej správy požiadali držiteľa ochrannej známky o vyjadrenie k podozreniu z porušenia práv duševného vlastníctva pri prevážaných veciach. Po potvrdení, že ide o napodobeniny, boli elektronické cigarety s rôznymi príchuťami zaistené," poznamenala.

Škoda, ktorá by držiteľovi známky vznikla uvedením tovaru na trh, bola vyčíslená na 268.420 eur. Nevyčísliteľná je však podľa Chríbikovej možná ujma na zdraví, ktorú riskujú potenciálni používatelia falzifikátov.