Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Žilinský kraj

Tohtoročné Staromestské slávnosti v Žiline prinesú zaujímavé novinky

Na archívnej snímke podujatie Staromestských slávností na Hlinkovom námestí v Žiline. Foto: TASR Erika Ďurčová

Program slávností sa sústredí na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. Tento rok ho doplnia úspešní kandidáti z výzvy Otvorené pódium, kde porota z 50 uchádzačov vybrala tri kapely.

Žilina 21. mája (TASR) - Staromestské slávnosti ako najväčšie žilinské kultúrne podujatie sa tento rok uskutočnia od 23. do 25. mája. V poradí 28. ročník slávností otvorí vo štvrtok (23. 5.) o 15.00 h sprievod za zvuku fanfár s príhovorom primátora Petra Fiabáneho, ktorý prebral nad podujatím záštitu. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Ondrášovej hudobný program a sprievodné aktivity doplnia tento rok aj zaujímavé novinky.

Program slávností sa sústredí na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. Tento rok ho doplnia úspešní kandidáti z výzvy Otvorené pódium, kde porota z 50 uchádzačov vybrala tri kapely. "Slávnosti osvieži aj koncept Afterparties, ktorý ponúkne záujemcov príležitosť zabávať sa aj po skončení hlavného programu v spolupracujúcej kultúrnej inštitúcii," priblížila Ondrášová.

Podľa žilinského primátora si Staromestské slávnosti takmer za tri desaťročia vybudovali povesť jedinečného kultúrneho podujatia aj za hranicami mesta. "Teší ma nielen každoročná vysoká účasť, ale najmä pestrý program, z ktorého si vyberie každý bez ohľadu na vek či záujmy. Okrem zvučných hudobných mien čakajú návštevníkov atraktívne sprievodné aktivity," poznamenal Fiabáne.

Sprievodnými podujatiami Staromestských slávností v priestoroch historickej radnice bude slávnostné vyhodnotenie súťaže Žilina - moje mesto a 27. ročník slávnostnej akadémie Zboru Žilincov. Jej súčasťou bude odovzdávanie prestížnej ceny Genius Loci Solnensis za celoživotnú tvorivosť a zásluhy o rozvoj mesta Žilina.