Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

ČESKÉ ZLATO: Domáci sú majstri sveta, vo finále zdolali Švajčiarsko

Víťazný gól strelil v 50. minúte David Pastrňák.

,aktualizované 

- Hokejisti domáceho Česka získali zlaté medaily na 87. MS. Vo finálovom zápase zdolali Švajčiarsko 2:0, čím dosiahli svoj siedmy titul od rozdelenia federácie a prvý od roku 2010. Víťazný gól strelil v 50. minúte David Pastrňák.

- Turbulencie počas letu z Dauhy do Dublinu spôsobili v nedeľu zraneniam 12 osobám na palube lietadla spoločnosti Qatar Airways. Polovica zo zranených boli členovia posádky, dodala vo svojej správe agentúra AP.

- Maďarská polícia našla v nedeľu šiestu obeť zrážky lodí na Dunaji, ku ktorej došlo večer 18. mája pri obci Verőce na severe krajiny. Telo 30-ročného muža objavili pri obci Szigetújfalu, 48 kilometrov južne od Budapešti.

- Baza čierna obsahuje množstvo živín a zdraviu prospešných látok. Niektoré jej časti však môžu spôsobiť ťažkosti. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave na sociálnej sieti.

- Hokejisti Švédska si vybojovali bronzové medaily na 87. MS v Česku. V nedeľňajšom súboji o 3. miesto zvíťazili nad Kanadou 4:2. Je to pre nich historicky 48. medaila z MS a 18. bronzová.

- Troch zranených si v nedeľu vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral na stanici metra vo francúzskom meste Lyon. Muž podozrivý z útoku bol zadržaný, informovala lyonská prefektúra.

- Charles Leclerc vyhral v nedeľu domácu VC Monaka seriálu F1. Pilot Ferrari zvíťazil pred Austrálčanom Oscarom Piastrim (McLaren) a španielskym tímovým kolegom Carlosom Sainzom.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ navrhujú zaviesť nový trestný čin hanobenia štátnych symbolov Slovenskej republiky a symbolov Európskej únie.

- Čínsky premiér Li Čchiang privítal v nedeľu v Pekingu na bilaterálnych rokovaniach juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola a japonského premiéra Fumia Kišidu. Ešte predtým sa však stretol s predsedom predstavenstva Samsung I Čä-jongom.

- Ponuka na stretnutie parlamentných politických strán za okrúhlym stolom stále platí. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Rešpektuje, že niektoré strany preferujú neskorší termín stretnutia.

- Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas vyhlásilo, že spustilo "veľký raketový" útok na Tel Aviv. V tomto izraelskom meste sa prvýkrát po niekoľkých mesiacoch rozozvučali sirény varujúce pred raketovým útokom.

- Vývoj zdravotného stavu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zodpovedá prognózam nastaveným lekárskym konzíliom. V pondelok (27. 5.) budú pokračovať kontrolné vyšetrenia.

- Bývalého slovenského útočníka Igora Libu uviedli do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Dostal sa do nej ako desiaty slovenský hráč v histórii.

- S búrkami treba počítať aj v nedeľu. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy všetkých krajov s výnimkou Bratislavského a Košického. Trvá od 12.00 do 20.00 h.

- Viac ako 670 obetí si pravdepodobne vyžiadal masívny zosuv pôdy v Papue-Novej Guinei. Vyplýva to z odhadov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).

- Šesť novorodencov zahynulo pri požiari nemocnice v indickej metropole Naí Dillí. Ďalších päť sa podarilo zachrániť, oznámila miestna polícia.

- Vo veku 30 rokov zomrel americký golfista Grayson Murray, dvojnásobný víťaz turnajov série PGA Tour. Podľa agentúry AP skonal v soboru ráno, deň po odstúpení z podujatia Charles Schwab Challenge v texaskom Fort Worth.

- Ruská armáda v noci podnikla raketový a dronový útok na Ukrajinu , uviedla ukrajinská armáda. Výbuchy bolo počuť neďaleko Kyjeva a v Chmeľnyckej oblasti, ruské sily útočili aj na Ľvov na západe Ukrajiny.

- Počet obyvateľov Kosova sa za uplynulé desaťročie výrazne znížil, vyplýva z predbežných výsledkov celoštátneho sčítania ľudu, hoci výsledok môže byť skreslený bojkotom zo strany srbskej menšiny v tejto balkánskej krajine.

- Pilot britského Kráľovského letectva (RAF) zahynul pri havárii historického stíhacieho lietadla Supermarine Spitfire na východe Anglicka. Stroj patril Pamätnej letke bitky o Britániu (BBMF), informovali úrady.