Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Medzi obeťami vlakovej nehody v Česku sú dve Slovenky

Pozostalým vyjadril rezort diplomacie úprimnú sústrasť. So zranenými Slovenkami je zastupiteľský úrad v telefonickom kontakte.

,aktualizované 

- Slovenský futbalista David Hrnčár bude v nasledujúcej sezóne hrať v drese nováčika najvyššej belgickej súťaže FCV Dender. Dvadsaťšesťročný pravý obranca podpísal s tímom dvojročnú zmluvu, ktorá zahŕňa opciu na ďalší rok.

- Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom Roland Garros. Najvyššie nasadená obhajkyňa titulu zdolala v semifinále turnajovú trojku Američanku Cori Gauffovú 6:2, 6:4.

- Superťažká vesmírna raketa Starship vo štvrtok počas štvrtého skúšobného letu úspešne pristála vo vodách Indického oceána.

- Veterán amerického námorníctva z druhej svetovej vojny, ktorý cestoval do Francúzska na oslavy 80. výročia vylodenia v Normandii, zomrel vo veku 102 rokov.

- Superťažká vesmírna raketa Starship americkej spoločnosti SpaceX vyštartovala vo štvrtok na štvrtý skúšobný let.

- Na plážach v Normandii, kde sa v roku 1944 odohralo vylodenie spojeneckých vojsk známe ako Deň D, sa bojovalo aj za slobodu a lepšiu budúcnosť Slovenska aj mier na európskom kontinente. Vyhlásila to vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami uvoľnila menovú politiku prvýkrát za takmer 5 rokov. Rada guvernérov znížila kľúčovú sadzbu o 25 bázických bodov na 4,25 % z 22-ročného maxima 4,5 %.

- Na celom území Slovenska sa môžu vo štvrtok vyskytnúť búrky. Popoludní platí výstraha pre Košický a Prešovský kraj, od 21.00 h je vydaná pre všetky kraje.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí tragickej vlakovej nehody v českých Pardubiciach. Zraneným popriala skoré uzdravenie. Informovala o tom na sociálnej sieti.

- Maďarsko vo štvrtok potvrdilo účasť na mierovom summite, ktorý sa bude konať 15. a 16. júna vo Švajčiarsku bez prítomnosti Ruska.

- Definitívne výsledky volieb do Európskeho parlamentu na území Slovenska budú zverejnené na volebnom portáli volbysr.sk v nedeľu 9. júna po 23.00 h. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

- Žiaden z policajtov, ktorí vlani v decembri zasahovali pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), nie je podozrivý zo spáchania trestného činu.

- Zásoby krvných skupín A a 0 s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Informovala o tom Národná transfúzna služba (NTS) SR. Ľudí vyzýva na darovanie.

- Súčasnú spoločensko-politickú situáciu vníma 44 percent respondentov prostredníctvom príliš vyhroteného politického súboja. Pre ďalších 28 percent opýtaných sú to nezmieriteľné protichodné názory a pre 17 percent nárast extrémizmu. Vyplýva to z prieskumu

- Severoatlantická aliancia (NATO) nemá žiadne plány vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg počas návštevy Fínska.

- Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce rozšíriť transplantačný program o darcov po zástave srdca. Avizovala to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) na tlačovej konferencii pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa transplantácií.

- Priestory Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy vo štvrtok evakuovali. Dôvodom je doručenie výhražného listu.

- Španielsko požiada Medzinárodný súdny dvor (MSD) o povolenie pripojiť sa k žalobe Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá obvinila Izrael z páchania genocídy v Pásme Gazy.

- Vzorky odobrané čínskou sondou Čchang-e 6 na odvrátenej strane Mesiaca boli vo štvrtok úspešne preložené do špeciálneho kontajnera v návratovej kapsule, ktorá medzičasom začala svoj návrat na Zem.