Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Oteplí sa, jar môže skončiť s rekordami

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

- Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015. Dostanú finančné odškodnenie.

- Berlínski hasiči varovali v piatok obyvateľov nemeckého hlavného mesta pred nebezpečným dymom v dôsledku požiaru, ktorý vypukol v závode na spracovanie kovov na juhozápade mesta.

- Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári. Ide o prvý pozorovaný a zaznamenaný prípad takéhoto správania, uvádza štúdia zverejnená tento týždeň v odbornom žurnále Nature Scientific Reports.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie návrhom uznesenia k členstvu Slovenska v Európskej únii. Počas dňa prerokovali viaceré poslanecké návrhy.

- Koordinačný výbor iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov RTVS za verejnoprávnosť a nezávislosť v piatok odovzdal v Národnej rade (NR) SR listy adresované poslancom parlamentu. Vyzýva ich, aby nepodporili návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR).

- Slovenská republika sa aktívne zúčastní na konferencii o mieri na Ukrajine, ktorá sa uskutoční 15. a 16. júna vo Švajčiarsku. Slovensko by mal zastupovať premiér Robert Fico (Smer-SD).

- Útočník Phil Foden z Manchestru City získal Cenu pre najlepšieho hráča Premier League podľa anglickej Asociácie futbalových novinárov (FWA). Foden získal 42 percent hlasov, zdolal druhého Declana Ricea z Arsenalu a tímového kolegu Rodriho.

- Opozícia vyčíta vládnej koalícii prístup k médiám aj pripravované legislatívne kroky. Viní ju z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, v ktorom skončilo na 29. priečke zo 180 krajín a pohoršilo si o 12 miest.

- České ministerstvo zahraničných vecí sa pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače poďakovalo všetkým novinárom a uistilo ich o podpore zo strany Česka.

- Prasynovec generála Milana Rastislava Štefánika Peter Kaňka odovzdal Kancelárii prezidenta (KP) SR do úschovy štátne vyznamenanie Rad bieleho leva vojenskej skupiny I. triedy in memoriam. Minulý rok mu ho udelil český prezident Petr Pavel.

- Európska komisia oznámila, že do konca tohto roka predlžuje dočasnú výnimku pre štátnu pomoc v sektoroch poľnohospodárstva a rybolovu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

- Európsky parlament (EP) v piatok, na Svetový deň slobody tlače, oficiálne vyzval európske médiá, aby predkladali nominácie na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku. Informuje o tom spravodajca TASR.

- Kapitánom slovenských hokejistov v piatkovom prípravnom zápase proti Poľsku (18.00 h v Žiline) bude Tomáš Tatar. Asistentmi budú Marek Hrivík a Michal Ivan.

- Propalestínski demonštranti sa v piatok zhromaždili v univerzitných areáloch po celej Austrálii. V Sydney sa niektorí z nich dostali do potýčok s proizraelskými protestujúcimi, píše TASR na základe agentúry AP.

- Bratislavská polícia preveruje oznámenia o údajných výbušninách na viacerých školách v Bratislave. Informovala o tom na sociálnej sieti.

- Do budovy gymnázia v meste Litvínov v českom Úsťanskom kraji v piatok násilne vstúpila neznáma osoba. Polícia evakuovala desiatky študentov, po podozrivom pátra. Napísala to na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní 11. dňom 12. schôdze. Deň začali opozičným návrhom poslankýň Simony Petrík a Lucie Plavákovej (obe Progresívne Slovensko) na zmenu zákona o sociálnom poistení.

- Vodiči musia od piatka večera rátať s obmedzením na diaľnici D2 na križovatke Bratislava - Mlynská dolina. Potrvá do pondelka (6. 5.) rána. Dôvodom obmedzenia sú práce na ceste. Informovala o tom bratislavská polícia na sociálnej sieti.

- Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila v noci šesť dronov, ktorými útočila Ukrajina. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.