Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Konzílium potvrdilo postupné zlepšovanie zdravotného stavu premiéra

Premiér je hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

,aktualizované 

- Severoatlantická aliancia je už v priamej konfrontácii s Ruskom a NATO eskaluje konflikt na Ukrajine vojenskou rétorikou, vyhlásil v pondelok Kremeľ.

- Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, v pondelok oslobodil spod obžaloby Jána P., ktorý čelil obžalobe zo zločinu rozširovania extrémistického materiálu. Rozsudok nie je právoplatný, rozhodovať bude Najvyšší súd SR.

- Najväčšími kybernetickými hrozbami pre bezpečnosť Česka sú v súčasnosti podľa riaditeľa českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku kyberšpionážne aktivity Ruska a Číny.

- Ukrajina a Španielsko v pondelok podpísali dohodu o bezpečnostných zárukách. Stalo sa tak počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Madride.

- Sabinovčan, ktorý v sobotu v Červenej Vode v okrese Sabinov narazil do ľudí, bude stíhaný väzobne. V pondelok o tom z dôvodu útekovej väzby a z dôvodu, že by mohol pokračovať v páchaní trestnej činnosti, rozhodol samosudca Okresného súdu Prešov Marek Čech.

- Muž obvinený z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ostáva vo väzbe. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Katarína Kudjáková. Obvinený v zákonnej lehote nepodal proti rozhodnutiu súdu sťažnosť.

- Západné krajiny by mali prehodnotiť obmedzenia používania zbraní dodané Ukrajine týkajúce sa útokov na ciele na ruskom území, pretože negatívne ovplyvňujú schopnosť Ukrajiny brániť sa. V pondelok to vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

- Výbor gruzínskeho parlamentu odmietol prezidentské veto zákona o zahraničnom vplyve, ktorý v krajine vyvolal masové protesty. TASR informuje podľa agentúry AP.

- Lekárske konzílium na základe výsledkov vyšetrení potvrdilo postupné zlepšovanie zdravotného stavu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Premiér je hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

- Opozičná SaS pripravuje legislatívny návrh, ktorým chce prispieť k ochrane médií pred politickým tlakom. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák. SaS argumentuje aktuálnou situáciou v krajine, hovorí o ohrození slobody tlače.

- Cyklón Remal, ktorý zasiahol pobrežné oblasti Bangladéša, si vyžiadal najmenej desať obetí a zničil približne 30.000 domov, desiatky tisíc ďalších poškodil, vyhlásili v pondelok miestne úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

- Z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia spáchaného v súbehu s trestnými činmi neposkytnutia pomoci a ohrozenia pod vplyvom návykovej látky polícia obvinila 59-ročného vodiča, ktorý v sobotu (25. 5.) v Červenej Vode v okrese Sabinov narazil do ľudí.

- Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani uviedol, že bude pracovať na prípade Mattea Falcinelliho, ktorého s použitím násilia vo februári zatkla polícia v americkom Miami. Falcinelliho matka je Slovenka Vlasta Studeničová.

- Poľsko predstavilo plány na posilnenie a opevnenie svojich hraníc s Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, s cieľom odradiť prípadného agresora. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

- Na veliteľstve operácie EUNAVFOR Aspides v Grécku by mohlo pôsobiť do päť príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

- Palestínsky premiér Muhammad Mustafa vyhlásil, že jeho vláda sa pripravuje na spravovanie celého palestínskeho územia vrátane Pásma Gazy. TASR píše podľa portálu Euronews a agentúry EFE.

- Bývalý ruský prezident a zástupca Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev pohrozil Poľsku "rádioaktívnym popolom". Reagoval na výroky poľského ministra zahraničných vecí Radosława Sikorského o použití jadrových zbraní. TASR informuje na základe správy DPA.

- Slovenskí hokejoví reprezentanti by sa na MS 2025 (9.- 25. mája) mali v základnej skupine stretnúť s tímami Kanady, USA či Švajčiarska. Rozhodlo o tom konečné poradie tímov na MS 2024 a ich postavenie v rankingu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

- Obce pod Tatrami opätovne upozorňujú na výskyt medveďa hnedého v blízkosti intravilánu. Samosprávy z Gánoviec a Hozelca v okrese Poprad na sociálnej sieti informovali, že medzi sadom a gánovským cintorínom ostali po útoku medveďa kadávre jelenice s mláďaťom.