Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

VIDEO: PO ROKOVANÍ VLÁDY V HANDLOVEJ POSTRELILI PREMIÉRA ROBERTA FICA

Na mieste padlo podľa spravodajkyne TASR niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

,aktualizované 

- Po útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je dôležité neeskalovať situáciu. Obviňovanie určitých skupín obyvateľstva alebo politického spektra by ešte viac rozdeľovalo spoločnosť. Pre TASR to uviedol sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.

- Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyjadril zdesenie nad stredajšou streľbou na premiéra SR Roberta Fica.

- Pokus o atentát na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je šokujúci a zarážajúci, uviedol na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na stredajší útok na slovenského premiéra v Handlovej.

- Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu ostro odsúdil streľbu, ktorej terčom sa stal slovenský premiér Robert Fico.

- Strana Hlas-SD je zhrozená z toho, kam vyústila politická nenávisť na Slovensku. Útok na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie a v dejinách samostatnosti SR nemá obdobu. TASR informovala hovorkyňa strany K. Ducká.

- Poľský prezident Mateusz Morawiecki aj premiér Donald Tusk v stredu na sociálnej sieti X zverejnili povzbudzujúce slová na adresu predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, ktorého postrelili v Handlovej.

- Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na stretnutí s bosnianskosrbským prezidentom Miloradom Dodikom v maďarskom hlavnom meste Budapešť uviedol, že Maďarsko bude hlasovať proti rezolúcii OSN, ktorá by si uctila obete genocídy v Srebrenici z roku 1995.

- Primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová je zo streľby na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) šokovaná a zdesená.

- Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom. Vyplýva to z Orbánovho príspevku na sociálnej sieti X, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

- Vo veku 77 rokov v stredu zomrel český tanečník, herec a pedagóg Vlastimil Harapes. Pre TASR to potvrdil hovorca Národného divadla v Prahe Tomáš Staněk.

- Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku odsúdilo stredajší útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý sa odohral po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

- Streľba na premiéra Robert Fica (Smer-SD) ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. Na sociálnej sieti to uviedol novozvolený prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD).

- Ozbrojený útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vníma podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) ako útok na princípy slovenskej demokracie. Považuje to za výsledok vybičovaných vášni a rozdelenia slovenskej spoločnosti na dva nezmieriteľné tábory.

- Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu ostro odsúdila podlý útok na slovenského premiéra Roberta Fica.

- Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček odsúdil akýkoľvek prejav násilia a priamej agresivity voči premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), ako aj voči ostatným verejným činiteľom.

- Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti.

- Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič želá premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) skoré uzdravenie.

- Ak išlo v stredu po rokovaní vlády v Handlovej o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte alebo o teroristickom útoku. V reakcii na postrelenie premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) to pre TASR uviedol bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

- Na hornej Nitre by malo v najbližších rokoch pribudnúť 1200 nových pracovných miest. Skonštatovala to v stredu ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej.

- Orgány činné v trestnom konaní (OČTK) budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Roberta Fica. Vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ nekompromisne a spravodlivo potrestaný. Na sociálnej sieti to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.