Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia

Prezidentka: SR musí byť v EÚ a NATO spojencom nielen na papieri

Práve integráciu do únie i aliancie označila prezidentka za jeden z najdôležitejších a najúspešnejších momentov Slovenska v jeho novodobej histórii.

,aktualizované 

- Kráľovnou biatlonovej stopy sa stala Ema Kapustová. Ocenenie si prevzala na utorkovom slávnostnom vyhlásení ankety v Mýte pod Ďumbierom, kde Slovenský zväz biatlonu ocenil najlepších pretekárov zimy.

- Európsku úniu (EÚ) založili podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraja Blanára (Smer-SD) na mierových základoch. Táto hodnota by mala byť jej silným pilierom aj v súčasnosti. Uviedol to pri príležitosti stredajšieho (1. 5.) 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

- Polícia vysťahovala migrantov z dočasného stanového tábora neďaleko radnice v Paríži. Ľudskoprávne skupiny takéto kroky označujú za čistky pred letnými olympijskými hrami, informuje TASR podľa agentúry AP.

- Slovenskí hokejisti sa vo štvrťfinále MS hráčov do 18 rokov stretnú s Českom. Tím Martina Dendisa deklasoval v utorkovom zápase A-skupiny Nórsko 11:1, vďaka čomu obsadil v tabuľke tretie miesto a stretne sa s druhým tímom z "béčka".

- Slovenskí hokejisti zvíťazili v rozhodujúcom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku nad Nórskom vysoko 11:1 a zaistili si postup do štvrťfinále. V ňom sa stretnú vo štvrtok s druhým tímom B-skupiny.

- Prokurátor netrestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR odložil podnety na preskúmanie zákonnosti uznesenia vlády SR o schválení doplnenia štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS) a súvisiacich personálnych rozhodnutí SIS.

- Slovensko posiela na Ukrajinu desať áut, ktoré budú použité v rámci asistencie pri záchrane životov či vyrovnávaním sa s následkami živelných pohrôm.

- Duel slovenských hokejistov s Nórskom na MS do 18 rokov vo Fínsku prerušili po druhej tretine za stavu 8:1 pre tím trénera Martina Dendisa. Dôvodom boli technické problémy v hale v Espoo, kde sa počas druhej prestávky pokazila rolba.

- Aj po 20 rokoch od vstupu do Európskej únie (EÚ) i Severoatlantickej aliancie (NATO) je dôležité, aby Slovensko bolo v oboch zoskupeniach skutočným, dôveryhodným a konštruktívnym partnerom, nielen partnerom na papieri, uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Česká vláda schválila návrh dôchodkovej reformy. Počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku podľa veku dožitia, so znižovaním výpočtu nových dôchodkov či minimálnou penziou vo výške 20 percent priemernej mzdy.

- Britský kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.

- Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly. Od 29. mája začne jazdiť aj spoj z Bratislavy do Dubrovníka.

- Desiatky propalestínskych demonštrantov v utorok obsadili budovu Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Podobným incidentom čelia aj ďalšie univerzity v USA, informuje TASR podľa agentúry AP a stanice CNN.

- Mesto Bratislava má svoj prvý komplexný klimatický plán. Cieľom je zníženie emisií skleníkových plynov o 55 percent do roku 2030 a posilnenie ochrany obyvateľov pred negatívnymi dôsledkami zmeny klímy.

- Opozičné PS vyzvalo koaličných poslancov, aby stiahli novelu zákona o mimovládnych organizáciách, ktorú Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

- Slovenské tenistky nastúpia v 1. kole finálového turnaja Pohára Billie-Jean Kingovej v Seville proti Američankám. V prípade víťazstva sa vo štvrťfinále stretnú so štvrtou nasadenou Austráliou. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskej centrále ITF.

- Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR, na ktorom mal generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vysvetľovať pochybnosti súvisiace s jeho rozhodnutiami po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), neotvorili.

- Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že spustila vyšetrovanie spoločnosti Meta pre jej zaobchádzanie s politickou reklamou na svojich platformách Facebook a Instagram pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP).

- Muž zaútočil s mečom na ľudí na severovýchodnom predmestí Londýna. Uviedla to v utorok miestna polícia, ktorá podozrivého zadržala. So zraneniami bolo hospitalizovaných päť osôb, píše TASR na základe správy agentúry AFP a britskej stanice BBC.