Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Fico:Plán je presun eurofondov na rezort hospodárstva z iných rezortov

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR má vyššiu absorpciu eurofondov, než ich má pridelených.

- Novela zákona o ochrane prírody a krajiny môže podľa starostu bratislavského Starého Mesta Mateja Vagača rozpútať "biomasaker" aj v mestách. Hovorí o ekologickej katastrofe a spúšti v podobe ubúdajúceho množstva stromov v čase klimatickej krízy.

- Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba spolu s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou navštívili v pondelok Srbsko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

- Muž šoféroval po obci Bernolákovo v okrese Senec s takmer štyrmi promile. Polícia mu vzniesla obvinenie z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

- Pri útokoch v Moskvou kontrolovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny a v ruskej pohraničnom Kurskej oblasti zahynuli najmenej štyria ľudia, informovali v pondelok tamojšie úrady. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

- Európska únia sa podľa českého premiéra Petra Fialu dostala v otázke riešenia nelegálnej migrácie do polovice cesty. Migračný pakt je nedostatočným krokom, vyhlásil v pondelok pred cestou do Talianska, kde chce o tejto téme hovoriť s premiérkou Giorgiou Meloniovou.

- Ukrajinské vojenské velenie v pondelok oznámilo výmenu na poste veliteľa zodpovedného za frontovú líniu v Charkovskej oblasti. Stalo sa to po obnovení tamojšiej ofenzívy ruskej armády minulý týždeň, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

- Európska komisia (EK) zverejnila najnovší prieskum Eurobarometra o mládeži a demokracii, ktorý naznačil, že 64 percent mladých ľudí v krajinách EÚ a 58 percent mladých Slovákov má v úmysle ísť voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu.

- Armén Tigran Barseghjan sa stal podľa futbalistov pôsobiacich v kluboch Niké ligy najlepším hráčom končiaceho sa ročníka najvyššej slovenskej súťaže. Krídelník bratislavského Slovana vystriedal na tróne svojho klubového spoluhráča Vladimíra Weissa mladšieho.

- Francúzsko zaznamenalo nové investičné záväzky od zahraničných spoločností v celkovej výške viac ako 15 miliárd eur pred začiatkom samitu Choose France (Vyberte si Francúzsko). Oznámila to v pondelok kancelária prezidenta Emmanuela Macrona.

- Prievidzský policajný vyšetrovateľ obvinil 45-ročného muža z prečinu krádeže v štádiu pokusu v súbehu s prečinom poškodzovania cudzej veci. V Zemianskych Kostoľanoch sa vlámal do predajne potravín.

- Škody na vozidlách po nedeľňajšej (12. 5.) zrážke dvoch nákladiakov a auta na diaľnici D1 v smere z Trnavy do Bratislavy predbežne vyčíslili na 150.000 eur.

- Budova novopostaveného Terminálu integrovanej dopravy (TIOP) v Trebišove, ktorý Železnice SR (ŽSR) prevzali od zhotoviteľa vlani v októbri, je stále pre verejnosť zatvorená. Železnice uvádzajú, že naďalej trvá kolaudačné konanie.

- K vzniku hemoroidov môže prispievať nezdravý životný štýl, viac ako polovica ľudí s hemoroidmi alebo ich príznakmi má podľa dát sedavé zamestnanie či nadváhu.

- V Pohronskom múzeu, organizácii Banskobystrického samosprávneho kraja v Novej Bani, sprístupnili pre verejnosť novú výstavu s názvom Koža a kožušina - od úžitku k luxusu, ktorá návštevníkom sprostredkuje komplexný pohľad na túto tému.

- Japonské úrady v rámci obmedzenia nadmernej turistiky na aktívnej sopke Fudži, v pondelok ohlásili zavedenie online rezervačného systému pre najobľúbenejšiu trasu na najvyššiu horu krajiny.

- Kremnická samospráva pripravuje nový dokument Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja (PHSR) mesta Kremnica na roky 2025 - 2034. Z tohto dôvodu žiada obyvateľov, aby vyplnili dotazník zverejnený na webovej stránke mesta.

- Univerzity v Trnave pripravujú spoločnú Detskú univerzitu. Projekt Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave, Trnavskej univerzity a OZ Lifestarter je určený pre deti vo veku od sedem do 15 rokov.

- Vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont v pondelok povedal, že napriek víkendovému neúspechu vo voľbách sa pokúsi vytvoriť menšinovú vládu podporujúcu nezávislosť od Španielska. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Ak sa chcú západné krajiny biť na bojisku za Ukrajinu, Rusko je na to pripravené. Vyhlásil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

- Krajiny Európskej únie v pondelok definitívne schválili nariadenie o znížení emisií oxidu uhličitého z motorov ťažkých úžitkových vozidiel. Väčšina z nich predávaných v EÚ bude musieť byť od roku 2040 bez emisií.