Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Prinesie letné dni apríl či máj?

Snežiť malo na Záhorí a v malokarpatskej oblasti. Snehová pokrývka sa nakoniec objavila prechodne len v horských oblastiach severného Slovenska.

- Organizátori tohtoročných OH v Paríži formálne prevzali olympijský oheň na štadióne Panathinaikos, kde sa v roku 1896 uskutočnili prvé moderné hry.

- Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák v prejave na bezpečnostnej konferencii Budapest Security Dialogue.

- Hokejisti HK Nitra v piatok oslávili spolu s fanúšikmi svoj druhý titul v histórii najvyššej slovenskej súťaže. V priestoroch mestského Amfiteátra ich búrlivým potleskom a skandovaním chorálov vítali tisícky priaznivcov.

- Francúzsko a Nemecko potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie.

- Americký prezident Joe Biden povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.

- Americký minister obrany Lloyd Austin oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

- Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v prvom prípravnom zápase s Čechmi v Trenčíne 2:4.

- V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení.

- V noci z piatka na sobotu (27. 4.) treba rátať s prízemnými mrazmi, a to najmä na severe a východe Slovenska.

- Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol predstaviteľ OSN.

- Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili.

- Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO).

- Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku.

- Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku.

- Celý projekt univerzitnej nemocnice v Bratislave chce ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) predstaviť verejnosti po schválení vládou.

- Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v Pekingu varoval, že Washington zakročí, ak Čína neprestane zásobovať Rusko komponentmi pre vojnu na Ukrajine.

- Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval jeho strýko.

- Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam.

- Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990.