Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

SLOVÁCI ZAČNÚ MS PROTI NEMCOM: Súper má strieborné jadro

Nemci získali na vlaňajších MS strieborné medaily a v súčasnom kádri majú až 15 pamätníkov tohto úspechu.

- Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva.

- Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

- Európska integrácia nemá podľa bývalého eurokomisára a hlavného vyjednávača o vstupe SR do Európskej únie (EÚ) Jána Figeľa alternatívu. EÚ považuje za budúcnosť, ktorá si vyžaduje zodpovednú a rozumnú politiku.

- Ukrajinská bezpečnostná služba údajne zasiahla dronmi dva sklady pohonných hmôt pri meste Anapa v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Útoky tam spôsobili rozsiahle požiare, povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj z SBU.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce predstaviť materiál k výstavbe novej univerzitnej nemocnice v Bratislave na výjazdovom rokovaní vlády na budúci týždeň. Uviedla to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

- Pri stredajších útokoch ruských síl na Ukrajinu boli vážne poškodené dve vodné elektrárne a sú mimo prevádzky. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedla štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o ktoré elektrárne ide. Informuje TASR.

- Desiatky centristických, zelených a ľavicových poslancov Európskeho parlamentu (EP) z viacerých členských krajín vyzvali lídrov inštitúcií EÚ, aby zvolali mimoriadny summit EÚ kvôli izraelskej vojenskej kampani v Rafahu a uvalili sankcie EÚ voči Izraelu

- Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA. Oznámila to vo štvrtok japonská oceliareň.

- Ozbrojenci vtrhli skoro ráno do domu, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu v pakistanskom meste Gwádar, a zastrelili sedem spiacich robotníkov, uviedla tamojšia polícia. TASR informuje podľa Reuters a nemeckého verejnoprávneho telerozhlasu Deutsche Welle (DW).

- Vyšetrovateľ obvinil 48-ročného muža, ktorý sa v pondelok (6. 5.) vyhrážal cestujúcim v bratislavskej električke s nožom v ruke. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

- Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartujú MS 2024 piatkovým zápasom proti Nemecku, v ktorom hneď ide o body proti predpokladanému priamemu konkurentovi na postup do štvrťfinále. Nemci získali na vlaňajších MS striebro a v kádri majú až 15 pamätníkov tohto úspechu.

- Ukrajinský parlament odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

- Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) rokoval o vstupe Slovenska do Medzinárodnej organizácie Frankofónie (OIF).

- Ukrajinský parlament odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak, informuje TASR.

- Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

- Hlavným trénerom hokejistov HK Dukla Trenčín sa stal Ernest Bokroš. Do najvyššej slovenskej súťaže sa vráti po sezóne, v ktorej doviedol tím Vlci Žilina k postupu do extraligy. Vo funkcii nahradí Milana Bartoviča, ktorý viedol tím v sezóne 2023/2024.

- Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

- Obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky čelí 46-ročný vodič kamiónu z okresu Martin. V pondelok (6. 5.) pri policajnej kontrole nafúkal 1,67 promile. TASR o tom vo štvrtok informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

- Poslanci Národnej rady SR pokračujú v rokovaní 13.dňom 12.schôdze. Deň začali vládnym návrhom novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy v druhom čítaní. Jeho cieľom je zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami.

- Dvojnásobný majster sveta a trojnásobný olympijský medailista v krasokorčuľovaní Šoma Uno ukončil kariéru vo vo veku 26 rokov. Japonec o tom informoval prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti Instagram.