Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea

Blanár: SR získala vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života ľudí

Minister Blanár vníma EÚ ako životný priestor Slovenska, ktorý chce vláda v zmysle svojho programového vyhlásenia prirodzene rozvíjať.

- Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok oznámil, že zotrvá vo funkcii napriek korupčnému vyšetrovaniu svojej manželky.

- Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent. Na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe to povedal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar.

- V Afganistane spustili v pondelok novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Cieľom je ochrániť približne 10,7 milióna detí do päť rokov pred týmto nebezpečným ochorením.

- Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR vyslalo záchranársky vrtuľník k požiaru auta pred obcou Studienka (okres Malacky).

- Vstupom Maďarska do Európskej únie pred 20 rokmi sa otvorili väčšie možnosti pre mladých príslušníkov tamojšej slovenskej menšiny študovať na slovenských školách, pričom niektorí na Slovensku aj zostávajú pracovať.

- Indický premiér Naréndra Módí v pondelok poprel, že by jeho krajina smerovala k autokracii. Reagoval tak na obvinenia, že vláda zorganizovala trestné konania s cieľom oslabiť oponentov pred prebiehajúcimi parlamentnými voľbami.

- Slovensko získalo počas svojho členstva v Európskej únii (EÚ) viac ako 20 miliárd eur z eurofondov, no stále sa borí s ich efektívnym čerpaním. Upozornili na to analytici oslovení TASR s tým, že jedným z problémov je aj administratívna bariéra.

- Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že odrazila 55 ruských útokov na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

- Polícia preveruje nahlásenie bomby na súdoch. Pre TASR to potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková s tým, že oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

- Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie (EÚ), nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

- Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

- Dopravu v Bratislave a okolí v pondelok ráno komplikujú viaceré kolóny. Hlásená je aj nehoda.

- Dvojdňová medzinárodná konferencia o autonómnych zbraňových systémoch sa v pondelok začne vo Viedni.

- Hokejisti New Yorku Rangers postúpili do semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL. Vo štvrtom štvrťfinále zdolali Washington 4:2 a sériu vyhrali v najkratšom možnom čase.

- Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

- Severná Kórea odsúdila v pondelok Spojené štáty za to, že poslali Ukrajine na boj proti Rusku taktické rakety s dlhším doletom.

- Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

- Jedna z prevádzok charitatívnej organizácie World Central Kitchen (WCK) v palestínskom Pásme Gazy ponesie meno po poľskom dobrovoľníkovi WCK Damianovi Sobólovi, ktorý nedávno zahynul pri útoku izraelskej armády.