Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Teraz.TV: Argentína zbankrotovala

Argentína zbankrotovala Foto: Teraz.TV

Argentínska vláda odmietla zaplatiť veriteľom dlh vo výške 1,33 miliardy dolárov a čaká ju štátny bankrot.



Buenos Aires 31. júla (Teraz.TV)- Argentínsky minister hospodárstva Axel Kicillof oznámil, že vláda sa s veriteľmi nedohodla a odmietla zaplatiť veriteľom dlh vo výške miliarda 330 miliónov amerických dolárov. Čaká ju tak štátny bankrot.

Prostredník rokovaní Daniel Pollack v stredu navrhol kompromisné riešenie, ktoré argentínsky minister hospodárstva Axel Kicillof odmietol. "Nepodpíšem zmluvu, ktorá ohrozuje budúcnosť Argentínčanov," povedal. Podrobnosti kompromisného návrhu neoznámili.

Argentína sa tak druhýkrát za posledných 13 rokov dostáva do stavu insolvencie, pretože nevyplatila držiteľov pôvodných nereštrukturalizovaných argentínskych dlhopisov. Tí po bankrote Argentíny odmietli pristúpiť na podmienky reštrukturalizácie a požadujú po Buenos Aires plnú hodnotu dlhopisov súdnou cestou.

Argentínska vláda žiada odklad skoršieho súdneho verdiktu z roku 2012, ktorý krajine nariadil vyplatiť žalujúcim vlastníkom pôvodných dlhopisov celú sumu plus úroky skôr, než vyrovná splatnú čiastku vlastníkom reštrukturalizovaných dlhopisov. Konečný termín 30 dní pre úhradu vypršal vo štvrtok o 6tej hodine.

Argentína odmieta vyplatiť vlastníkov dlhopisov kvôli tomu, že k niekoľkým žalujúcim hedgeovým fondom sa pripoja ďalší veritelia, ktorí tiež nesúhlasili s výmenou dlhopisov. Celková nárokovaná suma by tak mohla podľa Buenos Aires dosiahnuť 15 miliárd dolárov, čo je viac ako polovica devízových rezerv Argentíny.