Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Aj Banská Bystrica je Charlie Hebdo, ľudia na námestí zapálili sviečky

Pietna spomienka v Banskej Bystrici na obete teroristického útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Foto: TASR - Branislav Račko

Minútou ticha si Banskobystričania uctili 12 obetí teroristického útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži.

Banská Bystrica 9. januára (TASR) – Približne sto ľudí sa dnes podvečer zišlo pri Morovom stĺpe na Námestí SNP v Banskej Bystrici, aby si zapálením sviečok a minútou ticha uctili 12 obetí teroristického útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži.



Na pietnej spomienke sa zúčastnili aj zástupcovia medzinárodnej organizácie Alliance Française, banskobystrický primátor Ján Nosko a niekoľkí mestskí poslanci. Mladí ľudia, medzi ktorými bolo počuť aj francúzštinu, rozdávali účastníkom letáky s nápisom "Som Charlie Hebdo". Aj po oficiálnej časti pietnej akcie sa pri Morovom stĺpe zastavovali náhodní okoloidúci, ktorí zapaľovali sviečky.

"Som veľmi rád, že vidím toľko ľudí. Je to veľmi dojímavé, že ste sem prišli. Je to chvíľa, keď je v Paríži veľmi ťažká situácia. Je to dnes ťažké pre nás, aj pre vás mať normálny život. Ďakujem, že ste sem prišli, aby ste nás podporili, aj ľudí, ktorí teraz trpia v Paríži," uviedol v príhovore riaditeľ Alliance Française v Banskej Bystrici Thomas Laurent.



Ako povedal, práve vtedy, keď sa stal atentát, sa vracal z Paríža na Slovensko. "Od tej chvíle je to pre mňa čudné, nedokážem mať normálny život a nejako sa sústrediť na iné veci," dodal Laurent.

"Nenávisť, zastrašovanie a násilie má rôzne podoby. Vraždenie v redakcii Charlie Hedbo je tragickou ukážkou, kam vedie cesta fanatizmu a extrémizmu. Je to niečo, čo sa týka celej Európy a aj nás. Chceli sme takýmto symbolickým gestom vyjadriť rešpekt obetiam, Francúzsku a jeho ľudu," reagoval pre TASR za organizátorov Rado Sloboda z banskobystrickej občianskej platformy Nie v našom meste.