Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Akčný plán pokračuje, okres Veľký Krtíš má zamestnať 822 ľudí

Na snímke zľava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas výjazdového rokovania vlády SR vo Veľkom Krtíši 7. septembra 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Z celkovej finančnej investície v rokoch 2016 až 2020 vo výške minimálne 75 miliónov eur sa predpokladá krytie z verejných zdrojov vo výške 48,5 milióna eur a 26,5 milióna eur zo súkromných zdrojov.

Bratislava/Veľký Krtíš 7. septembra (TASR) - Hlavným cieľom akčného plánu, ktorý dnes na svojom popoludňajšom výjazdovom rokovaní vo Veľkom Krtíši schválila vláda, je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Veľký Krtíš podporou vytvorenia asi 822 pracovných miest do roku 2020. Akčný plán rozvoja okresu Veľký Krtíš predložil na rokovanie vládneho kabinetu rezort dopravy.

"Z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2016 až 2020 vo výške minimálne 75 miliónov eur sa predpokladá krytie z verejných zdrojov vo výške 48,5 milióna eur a 26,5 milióna eur zo súkromných zdrojov. Celková výška regionálneho príspevku podľa zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov bude 3,33 milióna eur," uviedol Úrad vlády SR.



Táto finančná injekcia by mala byť určená aj na založenie a chod Centra podpory regionálneho rozvoja okresu, ktorý bude mať so šiestimi zamestnancami a rozpočtom na najbližšie roky vo výške 475.000 eur, napomáhať dosiahnuť stanovené ciele.

V okrese je bez práce asi 4000 ľudí

Okres Veľký Krtíš zaradilo 15. decembra 2015 v súlade so zákonom o podpore najmenej rozvinutých okresov Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny do zoznamu najmenej rozvinutých okresov. Dôvodom zaradenia okresu Veľký Krtíš medzi najmenej rozvinuté okresy je dlhodobo vysoká miera evidovanej nezamestnanosti. Jej priemerná výška sa počas obdobia 2013 až 2015 pohybovala medzi 23,4 % a 18,5 %, kým za rovnaké obdobie sa priemerná miera nezamestnanosti na Slovensku pohybovala medzi 13,5 % a 10,6 %.



V júni bolo v okrese Veľký Krtíš 3833 uchádzačov o zamestnanie, z ktorých bolo disponibilných 3380, čo predstavuje mieru evidovanej nezamestnanosti na úrovni 15,5 %. Aj keď miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Veľký Krtíš za uplynulé štyri roky klesla o vyše desať percent, aj tak stále patrí k najvyšším v rámci Slovenska. Momentálne sa v regióne uchádza o prácu takmer 4000 ľudí. Slovenská vláda chce po dnešnom výjazdovom zasadaní vo Veľkom Krtíši tento stav zmeniť.

Perspektívy vláda vidí najmä v oblasti strojárstva, pôdohospodárstva, potravinárstva, agroturizmu, vinárstva a včelárstva.



Značným hendikepom okresu je nevyhovujúci, až havarijný stav ciest. Premiér uviedol, že na urýchlenie výstavby rýchlostných komunikácií, ktoré sú v gescii vlády, a ktoré by napojili tento región na už existujúcu diaľničnú sieť, bude žiadať Brusel o investičnú výnimku. V prijatom akčnom pláne pre okres Veľký Krtíš sa hovorí aj o vybudovaní nových mostov cez Ipeľ do Maďarska a to vo Vrbovke a Ipeľskom Predmostí.

Šnúru výjazdových rokovaní do regiónov slovenská vláda po šesťtýždňovej letnej prestávke absolvovala koncom augusta. Ministri rokovali 22. augusta v okrese Sabinov, 23. augusta v okrese Sobrance, 24. augusta v Trebišove, 30. augusta vo Vranove nad Topľou a 31. augusta vo Svidníku. Dnes dopoludnia už vláda absolvovala výjazdové rokovanie v Poltári.

Primátor víta každú pomoc, hoci nie je liekom na všetko

Každá takáto pomoc je vítaná a aj keď určite nie je liekom na všetky choroby, pomôže. Konštatoval dnes pre TASR po výjazdovom zasadnutí vlády vo Veľkom Krtíši primátor mesta Dalibor Surkoš.

Tento plán aj jeho rozloženie vidí reálne. Ako však zdôraznil, hoci urýchlenie výstavby rýchlostnej cesty, nie je predmetom akčného plánu, pre ich okres, ale aj okolité okresy je to priorita.



Priamo v meste by v najbližších rokoch mal prejsť rekonštrukciou napríklad park Hôrka a takisto štadión či tenisové kurty. "My ako mesto v akčnom pláne máme málo vecí, prenechal som to skôr kolegom a podnikateľom, aby si riešili tie svoje," dodal Surkoš.

Veľkokrtíšsky primátor dúfa, že táto pozitívna diskriminácia v prípade okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti sa naozaj premietne do zhodnotení investičných zámerov, ktoré budú predkladať cestou európskych štrukturálnych fondov, keďže to je podľa neho podstatné, a pokiaľ sa to naplní, budú spokojní.