Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Akčný plán obyvateľom Rimavskej Soboty nepomôže, tvrdí primátor

Jozef Šimko Foto: FOTO TASR - Ján Siman

Podľa primátora, ale akčný plán nie je v podobe, akú presadzoval on.

Rimavská Sobota 13. januára (TASR) – Akčný plán rozvoja okresu Rimavská Sobota, ktorý schválila vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v júni 2016, 83.000 obyvateľom okresu nijako nepomôže. Pre TASR to v súvislosti s hodnotením uplynulého roka uviedol primátor Rimavskej Soboty a poslanec zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja Jozef Šimko.

„To sú len malichernosti, ktoré tento akčný plán momentálne rieši. Budovanie kotolní a prístreškov na železničných staniciach nie je riešením a nie je to akčný plán rozvoja. Je to až smiešne, že takýmito malichernosťami sa zaoberá vláda SR,“ konštatoval Šimko, podľa ktorého podobné záležitosti patria na obecné zastupiteľstvá a nie do vládneho uznesenia.

„Nech sa na mňa nikto nehnevá, nemyslím to v zlom alebo urážlivo, ale toto uznesenie vlády, ktoré bolo prijaté v Rimavskej Sobote, je jednoznačne zdrap papiera. Náš okres potrebuje pozitívnu diskrimináciu a prijať také uznesenie, ktoré nepomôže len pár podnikateľom, ale všetkým ľuďom,“ dodal primátor s tým, že podľa jeho informácií zo sľúbených financií na základe akčného plánu zatiaľ okres nedostal ani cent.

Podľa vyjadrenia Úradu vlády SR však predložené žiadosti o poskytnutie regionálneho príspevku musí najprv posúdiť Rada pre rozvoj najmenej rozvinutého okresu (NRO). „Okres Rimavská Sobota predložil v roku 2016 na ministerstvo dopravy štyri žiadosti o regionálny príspevok v sume 665.000 eur z celkovej rozpočtovanej sumy 1,3 milióna eur. Z toho jedna žiadosť (obec Radnovce vo výške 160.000 eur) je pripravená na posúdenie Radou pre rozvoj NRO a ďalšie tri žiadosti (Centrum pre rozvoj Gemera a Malohontu, mesto Hnúšťa a obec Jesenské) budú pripravené na posúdenie Radou v priebehu januára 2017,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR.

„Je viac ako prekvapujúce, že primátor Rimavskej Soboty sa takto vyjadruje na adresu akčného plánu, na príprave ktorého sa on sám a mnoho odborníkov z príslušného regiónu aktívne podieľalo. Dúfame, že nepočíta za malichernosť cieľ akčného plánu - vytvoriť do roku 2020 v okrese Rimavská Sobota viac ako 2000 nových pracovných miest,“ dodáva sa v stanovisku.

Podľa primátora, ale akčný plán nie je v podobe, akú presadzoval on. „Ja som to určite takto nechcel. Nadiktoval som tam štyri body, bohužiaľ, ani jeden sa do návrhu nedostal,“ podotkol Šimko.