Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Autá idúce na cintorín v B. Bystrici môžu vojsť aj do zákazu

Erb mesta Banská Bystrica Foto: Heraldický register

Pokuta za to nehrozí.

Banská Bystrica 30. októbra (TASR) – Od dnešného rána do 3. novembra môžu vodiči áut, ktorí smerujú k hornej bráne mestského rímskokatolíckeho cintorína v Banskej Bystrici, pokojne vojsť do zákazu vjazdu, žiadna pokuta im za to nehrozí. Informoval o tom banskobystrický magistrát.

Cintorín v centre mesta má len jednu oficiálnu vstupnú bránu, v smere od farského kostola, kde je aj parkovisko. K väčšine hrobov však vedie strmý kopec, ktorý je problémom najmä pre starších a zdravotne postihnutých ľudí. Počas dní, keď si pripomíname Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých, ich príbuzní preto zvyknú priviezť k hornej bráne cintorína, ktorá je však len technickým vchodom. Nevedie k nemu žiadna spevnená vozovka, iba úzka cesta pomedzi rodinné domy. Často tam dochádzalo ku kolíznym dopravným situáciám. Majitelia domov sa sťažovali, mesto tam preto doplnilo zvislé dopravné značenie, ktoré zakazuje vjazd všetkých vozidiel v oboch smeroch.

"Počas sviatkov bude vodičom umožnený vjazd z ulice Alexandra Matušku k hornej bráne cintorína. Vedenie mesta tak reaguje na zvýšenú návštevnosť tohto pietneho miesta. Prístup k hornej bráne autom je Banskobystričanom aj návštevníkom mesta umožnený od 30. októbra do 3. novembra do 15.00 hodiny. Vyzývame vodičov, aby rešpektovali pokyny príslušníkov mestskej polície, ako aj prenosné dopravné značenie," informovala hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

Hoci celoročný prístup k hornej bráne cintorína v súčasnosti nie je možný, mesto hľadá technické riešenie, ako ju sprístupniť počas celého roka. Ako Kanisová poznamenala, dopravné značenie celoročne umožňuje vjazd vozidiel osobám so zdravotným postihnutím. Musia sa však vedieť preukázať.

"Mestská hromadná doprava bude počas sviatkov premávať podľa platných cestovných poriadkov. Jediná zmena sa týka nasadenia veľkokapacitných vozidiel na linke č. 21. Dispečingy dopravcov boli upozornené, aby v prípade potreby posilnili existujúce spoje," dodala Kanisová.

Zvýšenú premávku vozidiel očakáva i polícia, preto aj tento rok posilnila výkon služby. "Na cestách bude viac policajtov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť cestnej premávky. Polícia posilní aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok, a to najmä v okolí cintorínov. Upozorňujeme všetkých účastníkov cestnej premávky, aby zvýšili svoju opatrnosť na cestách, aby boli ohľaduplní a disciplinovaní, aby riadne dodržiavali dopravné predpisy," uviedla krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Petra Kováčiková.

Ako pripomenula, opatrne a pomaly treba jazdiť najmä vtedy, keď je hmla. Vozovka býva mokrá a klzká, brzdná dráha sa predlžuje a hmla sadá aj na predné sklo. Na cestách a najmä v obciach treba dávať pozor na chodcov, predovšetkým na starších ľudí. V tmavom oblečení ich dobre nevidieť a niekedy konajú veľmi skratovo. Chodci už majú od začiatku tohto roka povinnosť používať reflexné prvky za zníženej viditeľnosti, mnohí to však stále nerešpektujú.

"Pri cintorínoch treba byť opatrní pri parkovaní. Nenechávať si v aute cenné veci, doklady, tašky - to všetko je veľké lákadlo pre zlodejov," uzavrela Kováčiková.