Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Dnes otvárajú výstavy Kvetena a Včely, čakajú tisícky návštevníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovic

Návštevné hodiny výstav sú od 9.00 do 18.00 h.

Banská Bystrica 28. apríla (TASR) – V areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici sa dnes začína 17. ročník prezentačno-predajnej záhradníckej výstavy Kvetena a 6. ročník výstavy včelárstva a včelích produktov Včely. Každoročné výstavy otvárajú dnes o 10.00 h, potrvajú do 1. mája.

Ako informoval Ján Mesík z usporiadateľskej banskobystrickej agentúry MEEN, prihlásených je vyše 70 vystavovateľov a predpokladajú vyše 10.000 návštevníkov oboch výstav.

V rámci výstavy Kvetena sa návštevníci môžu tešiť na kvetiny, okrasné a ovocné dreviny, sušené kvety, floristický materiál, ale aj na záhradnú mechanizáciu a pomôcky, hnojivá, semená, drobnú záhradnú architektúru, záhradný nábytok, chovateľské potreby či bazény a ich príslušenstvo.

Podľa Mesíka na výstave Včely záujemcovia zasa spoznajú rôzne úle, medzistienky, medomety, dymáky, ochranné pomôcky, liečivá, dezinfekčné prostriedky, rôzne včelie produkty ako med, peľ, propolis, včelí vosk, včeliu materskú kašičku či potravinárske výrobky z včelích produktov.

O odbornú spoluprácu na výstavách sa postaral Slovenský zväz záhradkárov, Botanická záhrada pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Arborétum Borová Hora pri Technickej univerzite vo Zvolene a Slovenský zväz včelárov.

V rámci sprievodného programu sa návštevníci môžu zúčastniť záhradkárskej poradne, vypočujú si aj besedu na tému Ovocná záhrada, dozvedia sa o moderných trendoch pri skalkách a skalničkách, uvidia ukážky tvarovania bonsajov a dostanú rady, ako sa o ne starať. Včelári zasa získajú poznatky o nových smeroch v tejto oblasti. Návštevné hodiny výstav sú od 9.00 do 18.00 h.