Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

B. BYSTRICA: O 16.000 eur zabojuje 41 projektov, najviac z Bratislavy

Erb mesta Banská Bystrica Foto: Heraldický register

O podporu z grantového programu Pohoda za mestom, ktorý už po piaty rok poskytuje príležitosť upraviť a skrášliť oddychové zákutia v zázemí väčších miest, sa uchádza 41 projektov.

Banská Bystrica 12. marca (TASR) – O podporu z grantového programu Pohoda za mestom, ktorý už po piaty rok poskytuje príležitosť upraviť a skrášliť oddychové zákutia v zázemí väčších miest, sa uchádza 41 projektov. TASR o tom informovala Nadácia Ekopolis, ktorá sa v spolupráci s partnerom programu, spoločnosťou Heineken Slovensko, snaží podporovať komunitný život na obnovených, upravených a oživených rekreačných priestoroch a ich častí v zázemí miest nad 25.000 obyvateľov.

Projekty získajú podporu v celkovej výške 16.000 eur. Výsledkom by mali byť bezpečné, zdravé a príjemné miesta na trávenie voľného času a šport pre rôzne skupiny užívateľov, vytvorenie priestorov pre stretnutia a sociálne kontakty. Pridanou hodnotou projektov bude ich pozitívny vplyv na kvalitu urbanizovaného prostredia tak, aby zároveň nebola znížená prírodná hodnota rekreačného zázemia mesta.

Ako uviedla Eva Ščepková z banskobystrickej Nadácie Ekopolis, do uzávierky programu, ktorá bola 25. februára, prijali 41 žiadostí z celého Slovenska, pričom takmer tretina prišla z Bratislavy. Celková žiadaná suma je takmer 137.000 eur. Témy sú rôznorodé, od revitalizácie parkov, vytvorenia oddychových miest, cez premenu starého areálu bývalého kúpaliska, vybudovanie petangového ihriska na sídlisku až po obnovu prameňov.

"Program Pohoda za mestom sa každým rokom teší väčšej popularite. Sme radi, že neustále vznikajú nápady na projekty, ktoré majú veľkú myšlienku. Ľudia dobrovoľne prikladajú ruku k dielu a spoločne tak pomáhajú vytvoriť priestor, ktorý im umožňuje rekreačné vyžitie vo svojom okolí," reagovala Hana Šimková, manažérka pre korporátne vzťahy spoločnosti Heineken Slovensko.

Zoznam podporených projektov nadácia zverejní 23. marca na svojej webovej stránke. Zámery by mali byť zrealizované v období od marca do konca októbra tohto roka.

V predchádzajúcich štyroch ročníkoch získalo podporu z programu Pohoda za mestom spolu 23 projektov v celkovej výške 117.000 eur. Ich výsledkom sú upravené miesta pre oddych a poznávanie v Banskej Bystrici, Bratislave, Komárne, Košiciach, Leviciach, Liptovskom Mikuláši, Martine, Michalovciach, Nových Zámkoch, Nitre, Piešťanoch, Prievidzi, Spišskej Novej Vsi, Trenčíne, Trnave a Žiline.