Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Rooseveltova nemocnica je prvou Otvorenou nemocnicou

Archívne foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Rooseveltova nemocnica už zmenila napríklad systém objednávania pacientov na ambulantné vyšetrenie, čím sa skrátilo ich čakanie pred ambulanciami.

Banská Bystrica 30. apríla (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica ako prvá spomedzi všetkých nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva vstúpila do pilotného projektu Otvorená nemocnica. Ako dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici zdôraznil minister zdravotníctva Viliam Čislák, v rezorte zdravotníctva ide o nový prístup, nové smerovanie a napĺňanie nových cieľov, ktorých základným pilierom je transparentnosť vo všetkých segmentoch.

"Rooseveltova nemocnica bola najšikovnejšia a najviac pripravená, som rád, že sme vyšli z Bratislavy a je to mimo hlavného mesta," konštatoval Čislák. "Otvorená nemocnica znamená byť otvorená k pacientom a verejnosti. Je dôležité, aby sa k pacientovi pristupovalo komplexne a ľudsky, teda aj ho vyliečiť, aj s ním komunikovať o tom, aký má problém, aby z nemocnice odchádzal spokojný," dodal minister, ktorý sa už teší, keď pôjdu do ďalšej nemocnice. "Verím, že ich bude čo najviac," poznamenal.

"Záujem verejnosti o to, ako nakladáme s verejnými zdrojmi a zvereným majetkom, považujeme za významný krok k transparentnosti," doplnila riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková. Od začiatku tohto roka zverejňujú na svojej webovej stránke priebežné ekonomické výsledky, verejné obstarávania, vybrané ukazovatele z personalistiky, indikátory kvality a podobne.

"Otvorená nemocnica však nie je len o zverejňovaní čísel, je to aj zmena postoja zdravotníckeho zariadenia. Byť otvorenou nemocnicou znamená byť bližšie k pacientom, poskytnúť kvalitnú liečbu, primerané služby, ale aj dostatok informácií, odpovede na otázky a predchádzať akejkoľvek nespokojnosti. Otvorení sa snažíme byť aj voči našim zamestnancom a od januára sme dali priestor ich zástupcom spolupodieľať sa na vybraných rozhodovacích procesoch," zdôraznila Lapuníková. Ako dodala, sú len na začiatku dlhej cesty, a kým sa stanú otvorenou nemocnicou v pravom slova zmysle, čaká ich ešte množstvo práce.

Rooseveltova nemocnica už zmenila napríklad systém objednávania pacientov na ambulantné vyšetrenie, čím sa skrátilo ich čakanie pred ambulanciami. V tomto roku plánuje z pridelenej dotácie zrekonštruovať vstupnú halu a prebudovať terajšie infocentrum na otvorenú recepciu s vyšším počtom personálu, ktorá bude slúžiť pacientom ako miesto prvého kontaktu.

Podľa nej totiž Otvorená nemocnica znamená byť otvorenou voči podnetom či kritike pacientov i návštevníkov. Za týmto účelom bude v nemocnici vyčlenená zodpovedná osoba, od ktorej sa očakáva, že sa bude zaujímať o problémy pacientov, racionálne zhodnotí situáciu, poskytne spätnú väzbu vedeniu nemocnice, prípadne navrhne riešenia vzniknutých problémov.