Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

B.BYSTRICA: V štyroch obciach kraja boli doplňujúce voľby na starostu

Na snímke doplňujúce voľby do orgánov samospráv. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Celkom v štyroch obciach Banskobystrického samosprávneho kraja sa v sobotu 7. marca konali doplňujúce voľby.

Banská Bystrica 8. marca (TASR) - Celkom v štyroch obciach Banskobystrického samosprávneho kraja sa v sobotu 7. marca konali doplňujúce voľby. V troch z nich si miestni volili starostu, v jednej poslanca - piateho člena obecného zastupiteľstva.

Voľbu starostu si pre zhodný počet hlasov dvoch kandidátov na post starostu obce v novembrových komunálnych voľbách zopakovali v obci Veľký Lom (okres Veľký Krtíš). Spomedzi dvoch kandidátov sa miestni rozhodli pre súčasnú starostku Annu Gregorovú, ktorá vo voľbách získala celkom 54 hlasov z 94 platných hlasov. Podľa zapisovateľky miestnej volebnej komisie (MVK) Anny Cinkotovej bola účasť v sobotňajších voľbách 66,21 percenta.

Z rovnakého dôvodu sa v sobotu konali doplňujúce voľby aj v obci České Brezovo (okres Poltár). Ako informovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Erika Šťastná, zo šiestich kandidátov získal vo voľbe najviac hlasov (129) Ivan Miko (SNS). Z celkového počtu 413 oprávnených voličov sa na voľbách zúčastnilo 308.

Obec Buzitka v okrese Lučenec povedie nasledujúce obdobie Miroslav Malatinec (NEKA), ktorému v sobotnej voľbe odovzdalo svoj hlas dovedna 169 obyvateľov. Ako spresnila zapisovateľka MVK Mária Kovalančíková, z celkového počtu 413 voličov sa voľby zúčastnilo 335 ľudí, pričom platných hlasov bolo 328.

V Kunešove (okres Žiar nad Hronom) si v doplňujúcich voľbách obyvatelia volili piateho člena obecného zastupiteľstva. Podľa informácií, ktoré pre TASR poskytla zapisovateľka MVK Lucia Erneková, sa na voľbách zúčastnilo 87 z celkového počtu 191 voličov. "Jeden hlas bol neplatný. Peter Slašťan dostal 59 hlasov, Ján Marcinek 27 hlasov," uviedla.