Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Poslanci Banskej Štiavnice schválili dotácie na úpravu verejnej zelene

Na archívnej fotografii Banská Štiavnica Foto: TASR/Dušan Hein

Obyvatelia mesta tak budú môcť po novom získať príspevok aj na úpravu verejných priestranstiev a verejnej zelene.

Banská Štiavnica 22. februára (TASR) – Obyvatelia Banskej Štiavnice budú môcť po novom získať od mesta dotáciu aj na úpravu verejných priestranstiev a verejnej zelene. Mestskí poslanci dnes na zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili dodatok k všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) mesta o poskytovaní dotácií.

S návrhom podporiť takéto aktivity občanov prišiel ešte v decembri minulého roka poslanec Juraj Čabák. "Bol taký návrh, aby sme rozšírili v súčasnosti platné VZN a jeho dodatok o ďalšie oblasti, a to na úpravu verejných komunikácií a verejných priestranstiev. Lenže zákon o rozpočtových pravidlách nepovoľuje dávať tieto finančné prostriedky na úpravu miestnych komunikácií, ktoré sú mestské. Tak sme v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách riešili, že dáme na údržbu verejných priestranstiev a verejnej zelene," priblížila primátorka Nadežda Babiaková.

Poslanci na tento účel vyčlenili sumu 5000 eur, po schválení dodatku bude určený termín, dokedy bude možné žiadosti o dotáciu podávať. Požiadať o ňu budú môcť fyzické aj právnické osoby, neziskové organizácie či bytové spoločenstvá.

"Verím, že to budú osožné veci, aby sa nestalo, že budú finančné prostriedky vyhodené zbytočne," podotkla primátorka. Samospráva chce podľa jej slov aj takýmto spôsobom motivovať ľudí k tomu, aby si zveľadili svoje okolie a zlepšili tak svoje životné podmienky v tejto oblasti.