Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Primátor B. Bystrice a šéfovia samospráv v Banskobystrickom kraji

Erb mesta Banská Bystrica Foto: Heraldický register

Teraz.sk ponúka informácie TASR o primátoroch a banskobystrického kraja podľa neoficiálnych výsledkov.



Bratislava 15. novembra (Teraz.sk) -Novým primátorom Banskej Bystrice bude riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko. Kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS a počtom hlasov v primátorských voľbách výrazne porazil súčasného prvého muža mesta Petra Gogolu. Podľa Nosku ľudia pod Urpínom hlasovali za zmenu, ktorú chce po svojom zvolení do mesta aj priniesť.

"Výsledok je pre mňa do určitej miery prekvapením. Prekvapil ma najmä ten rozdiel, s ktorým som vyhral. Výsledok vnímam s pokorou a zároveň so zodpovednosťou. Ľudia hlasovaním vyjadrili, že chcú zmenu a ja sa budem snažiť zmenu aj priniesť," uviedol krátko po zverejnení predbežných výsledkov Nosko. Súčasne sa poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť a tiež svojmu volebnému štábu a rodine.



Gogola priznal porážku

Riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko porazil v komunálnych voľbách v Banskej Bystrici súčasného primátora Petra Gogolu. Nosko kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS.

"S pokorou prijímam rozhodnutie voličov. Mesto mu odovzdávam ako najmenej zadlžené krajské mesto, na 5. mieste v rebríčku transparentnosti. Želám mu, aby svojmu nasledovníkovi odovzdal mesto v rovnako dobrej kondícii ako teraz ja," reagoval pre TASR na výsledky primátorských volieb v Banskej Bystrici odchádzajúci primátor Peter Gogola.

Lučenec

Post primátorky v Lučenci obhájila podľa neoficiálnych priebežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR po dnešných voľbách do orgánov miestnej samosprávy nezávislá kandidátka Alexandra Pivková. Ako povedala pre TASR, výhru vníma ako veľký úspech a najmä to, že ľudia vnímajú predchádzajúce štyri roky práce pozitívne.

V okresnom meste Lučenec prišlo k volebným urnám 35,4 percenta oprávnených voličov. Obyvatelia v týchto voľbách vyberali okrem primátora aj 21 poslancov mestského zastupiteľstva. Doteraz o osude mesta rozhodoval 25-členný poslanecký zbor.

Výsledky prieskumu

Podľa výsledkov banskobystrického webového portálu www.bbonline.sk primátorom Banskej Bystrice by sa mal stať riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko. Do komunálnych volieb išiel ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS.

Vyplýva to z výsledkov exit pollu, ktorý tento portál dnes počas volieb robil medzi voličmi v jednotlivých okrskoch. Dobrovoľníci pred volebnými miestnosťami už od rána zastavovali voličov, ktorí anonymne do tabletov odpovedali na otázku, koho volili na post primátora.

"Oslovili sme cez 1600 voličov a podľa ich reakcií 35,56 percent hlasov získal Ján Nosko. Súčasný primátor získal 13,50 percent hlasov," uviedol Filip Roháček, šéfredaktor portálov Regional Media.

TASR upozorňuje že ide len o predbežné neoficiálne odhady výsledkov komunálnych volieb v Banskej Bystrici.

Zvolení kandidáti na primátorov a starostov podľa neoficiálnych čiastkových výsledkov Štatistického úradu

Neoficiálne volebné výsledky v Banskej Bystrici
Foto: Štatistický úrad SR

Priebeh volebného dňa



V krajskom meste Banská Bystrica je vo voličských zoznamoch zapísaných 65.998 voličov. Hlasujú v štyroch volebných obvodoch, v ktorých je 80 volebných okrskov. Všetky otvorili načas, o 7.00 h, voľby v meste pod Urpínom majú zatiaľ pokojný priebeh.

Najväčším je volebný obvod č. 4, ktorý má vyše 26.000 voličov. Patria do neho sídliská Radvaň, Fončorda a časti mesta Iliaš, Kráľová, Kremnička, Rakytovce a Pršianska terasa. V ňom dnes ráno odvolil aj súčasný primátor Peter Gogola, ktorý opäť kandiduje na tento post ako nezávislý. Do Základnej školy (ZŠ) na Spojovej ulici prišiel v športovom odeve.

"Bol som si zabehať. Je to po dlhšom čase pre mňa prvá relaxačná sobota. Vstal som skôr ako inokedy v sobotu, už o šiestej hodine som bol hore. Keďže sa beh trochu natiahol, nestihol som sa už prezliecť. Sotvakoho tu bude trápiť, že nemám kravatu," reagoval pre TASR Gogola. Ako dodal, dnešný deň bude tráviť s rodinou a v pracovni si chce urobiť poriadok.

Pred volebnou miestnosťou si Gogola, podobne ako aj ostatní voliči, musel vystáť rad, pretože v obvode č. 4 sa volí až 12 poslancov do 31-členného mestského zastupiteľstva (MsZ). Do okrskov v ZŠ na Spojovej ulici od rána prúdia davy ľudí. O účasti voličov zatiaľ nikto nechcel špekulovať.

Odvolil už aj jeden z kandidátov na primátora mesta pod Urpínom J.Nosko



Na snímke kandidát na primátora Banskej Bystrice Ján Nosko (uprostred) s manželkou (vpravo) a dcérou hlasuje vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Banskej Bystrici
Foto: TASR/Dušan Hein
Na Základnej umeleckej škole Jána Cikkera v Banskej Bystrici dnes dopoludnia odvolil už aj riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko, ktorý kandiduje na post banskobystrického primátora ako nezávislý s politickou podporou strán Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Do volebnej miestnosti prišiel s manželkou a zdravotne postihnutou dcérou.

"Dnešný deň prežijem v kruhu svojej rodiny. Podporiť ma prišiel aj môj syn s dvojročným vnúčikom, ktorí žijú v Bratislave. Budeme doma, uvidíme ešte podľa počasia. Možno sa pôjdeme prejsť na námestie alebo do skanzenu Múzea SNP," reagoval Nosko na otázku TASR, aký má program do zatvorenia volebných miestností. Na výsledky komunálnych volieb v meste pod Urpínom bude večer čakať v jednej z banskobystrických reštaurácií v centre mesta.

Voliči v Banskej Bystrici si dnes vyberajú spomedzi 15 kandidátov na primátora. Taký rekordný počet kandidátov nemá v týchto komunálnych voľbách žiadne krajské mesto na Slovensku.

Banská Bystrica - kandidáti na primátora

Pavol Bielik - nezávislý
Pavel Čupka - HZDS
Peter Gogola - nezávislý
Ľubomír Hadvičák - TIP
Štefan Hrčka - nezávislý
Miroslav Ivan - SaS
Marian Korytiak - Sieť
Peter Lačný - KDH, NOVA
Peter Múkera - Demokratická občianska strana
Ján Nosko - nezávislý s podporou SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS, SMS
Ľubomír Piterka - nezávislý
Jozef Sásik - SĽS
Janka Slaná - nezávislá
Igor Šimeg - nezávislý
Jarmila Výrostková – nezávislá