Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici chce byť primátorom 15 ľudí, poslancami 225 občanov

Ilustračné foto Foto: TASR/Peter Kollár

Banská Bystrica bude po novom v novembrových komunálnych voľbách rozdelená na štyri volebné obvody.

Banská Bystrica 22. septembra (TASR) – O post primátora Banskej Bystrice sa v novembrových komunálnych voľbách bude uchádzať 15 kandidátov, z toho osem nezávislých, ktorí do nedeľňajšej polnoci (21. 9.) doručili na mestský úrad svoje kandidátne listiny. O 31 poslaneckých kresiel v mestskom zastupiteľstve zvedie súboj až 225 Banskobystričanov, z toho 62 nezávislých a 163 straníckych kandidátov. Pre TASR to dnes konštatoval zapisovateľ Mestskej volebnej komisie (MsVK) mesta Banská Bystrica Karol Langstein.

Ako už oficiálne odznelo, o stoličku primátora a hlasy voličov pod Urpínom zabojujú stranícki kandidáti: podnikateľ v oblasti autodopravy Ľubomír Hadvičák (TIP), podnikateľ v oblasti výstavby a správy nehnuteľností Miroslav Ivan (SaS), vysokoškolský pedagóg a právnik Marian Korytiak (Sieť) a bývalý komunálny politik Peter Lačný (KDH).

Ďalším kandidátom je Jozef Sásik, predseda Slovenskej ľudovej strany, ktorý dnes pre TASR potvrdil svoju kandidatúru. Kandidáta na primátora má aj Demokratická občianska strana (DOST). Ostatné informácie Langstein odmietol zverejniť.

Ostatní kandidáti idú do volebného súboja o primátorské kreslo ako nezávislí. Svoju kandidatúru zatiaľ oficiálne oznámili mestský poslanec a vedúci krematória a cintorínov v meste Pavol Bielik, súčasný primátor Peter Gogola, advokát Peter Múkera a riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Ján Nosko (s podporou SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS, SMS).

Mená ďalších štyroch nezávislých kandidátov zapisovateľ MsVK, ako dnes sám uviedol, "po porade s právnikmi", nezverejní.

"Stretnutie MsVK má byť zvolané primátorom mesta od dnes do piatich dní. MsVK preverí kandidátne listiny a ostatné zákonom stanovené veci a následne vydá Rozhodnutie o registrácií alebo neregistrácii kandidátov. Do 11. októbra by mala MsVK uverejniť zoznam zaregistrovaných kandidátov. Do tohto času môže len MsVK rozhodnúť, ktoré osobné informácie poskytne alebo neposkytne médiám," reagoval Langstein.

Pre TASR však svoju kandidatúru na primátora dnes potvrdil bývalý náčelník mestskej polície Ľubomír Piterka. "Áno, kandidátnu listinu som odovzdal. Do volieb idem ako nezávislý a nestranícky kandidát. Nerozumiem, prečo by sa to nemalo zverejniť. Je to predsa vec verejná, keď kandidujem. No neprekvapuje ma to, Banská Bystrica je v tomto špecifické mesto," reagoval.

Rovnako svoju kandidatúru pre TASR potvrdila aj manažérka Janka Slaná, aj ona ide do volieb o post primátora ako nezávislá kandidátka.

Banská Bystrica bude po novom v novembrových komunálnych voľbách rozdelená na štyri volebné obvody. Vo volebnom obvode č. 1, zahŕňajúcom centrum mesta a časti Majer, Senica, Uhlisko a Šalková, bude občanov zastupovať sedem poslancov. Podľa Langsteina v ňom kandiduje 55 ľudí.

Vo volebnom obvode č. 2, do ktorého patria časti Jakub, Kostiviarska, Podlavice, Skubín a Uľanka, budú dvaja poslanci. O ich miesta sa uchádza 12 kandidátov.

Vo volebnom obvode č. 3, čo sú najväčšie sídliská Sásová a Rudlová, bude záujmy obyvateľov hájiť desať poslancov. Kandidátne listiny odovzdalo 66 občanov.

V poslednom obvode č. 4, ktorý je najväčší a patria doň sídliská Radvaň, Fončorda, Pršianska terasa, Kráľová a mestské časti Kremnička, Iliaš a Rakytovce, sa o 12 poslaneckých mandátov "pobije" 92 kandidátov.