Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V Kremnici sa začalo stretnutie zástupcov banských miest a obcí

Na snímke minister Pavol Pavlis (druhý sprava) a riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza, a.s. Pavol Čičmanec (celkom vpravo), ktorý mal počas slávnosti úlohu ministrovho "krstného otca". Foto: TASR/Dušan Hein

Oficiálneho otvorenia sa zúčastnil aj minister hospodárstva SR Pavol Pavlis, ktorého počas večerného slávnostného šachtágu baníci oficiálne pasovali a prijali do banského cechu.

Kremnica 22. augusta (TASR) - Vystúpenia dychovej hudby a baníckych spevokolov, slávnostné zasadnutie prezídia Slovenskej baníckej spoločnosti (SBS), slávnostný šachtág či bohoslužba sú súčasťou v poradí siedmeho stretnutia banských miest a obcí Slovenska, ktoré sa začalo dnes v Kremnici.

Podujatie, ktoré organizuje mesto Kremnica, Kremnický banícky spolok a Združenie baníckych spolkov a cechov Slovenska, potrvá do nedele 24. augusta.

V piatok 22. augusta 2014 bol počas tzv. slávnostného šachtágu v rámci 7. stretnutia banských miest a obcí Slovenska v Kremnici minister hospodárstva SR Pavol Pavlis oficiálne pasovaný a prijatý do banského cechu. Na snímke minister Pavol Pavlis "skáče cez kožu" ako súčasť prijímacej procedúry.
Foto: TASR/Dušan Hein
Oficiálneho otvorenia sa zúčastnil aj minister hospodárstva SR Pavol Pavlis, ktorého počas večerného slávnostného šachtágu baníci oficiálne pasovali a prijali do banského cechu. Šéf rezortu hospodárstva pri tejto príležitosti baníkom sľúbil, že bude chodiť "medzi nich". "Neodmietnem žiadne pozvanie, či už je to z Kremnice, Handlovej alebo iných baní. Máte moju garanciu, že istotne prídem medzi vás. Budem počúvať vaše hlasy," zdôraznil baníkom.

Pripomenul, že pred dvoma týždňami sa zúčastnil na pietnej spomienke na obete baní v Handlovej. "Tam som v mojom úvodnom slove povedal, že vláda i ministerstvo garantuje, že baníci budú mať robotu. Dokým budem ministrom, toto moje slovo platí," podčiarkol.

Ako TASR informoval tlačový tajomník Kremnice Silver Jurtinus, súčasťou dnešného programu stretnutia bolo okrem fakultatívnych výletov a slávnostného zasadnutia SBS aj odhalenie pamätnej tabule kremnickému montanistovi Bedrichovi Gayerovi na budove bývalého archívu.

"Stretnutie bude pokračovať v sobotu 23. augusta baníckou bohoslužbou v kostole sv. Kataríny, slávnostným sprievodom mestom k hlavnému pódiu, na ktorom odznejú príhovory. V popoludňajšom programe sa predstaví Spevokol Spiš, Tanečný banícky súbor z Novej Bane, Starohorský banícky spevokol Haliar, banícke spevokoly Most a Dúbrava, Ľudová hudba Majerovci z Hornej Vsi, Cassanova – spoločnosť veselých šermiarov z Banskej Bystrice, sokoliari zo Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici, Folklórny súbor Hron," priblížil.



Oficiálne ukončenie stretnutia banských miest a obcí Slovenska je v sobotu 23. augusta naplánované na 21.00 h. V nedeľu 24. augusta budú súčasťou programu už iba fakultatívne výlety do okolia Kremnice a prehliadky múzejných expozícií v Kremnici.

Prvé stretnutie banských miest a obcí Slovenska sa uskutočnilo v roku 2008 v Pezinku, ďalej nasledovala Handlová, Spišská Nová Ves, Rožňava, Banská Štiavnica a Košice. V nasledujúcich rokoch sa stretnutie uskutoční v Banskej Bystrici, Gelnici, Prievidzi a v roku 2018 sa vráti do Pezinka.