Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrická SOPK o prioritách: Kto neinovuje, zahynie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Firmám ponúka semináre a kurzy zamerané na aktuálne otázky medzinárodného obchodu, colnú problematiku, daňové zákony či podmienky podnikania v tretích krajinách.

Banská Bystrica 2. júla (TASR) – Činnosť obchodnej a priemyselnej komory v Banskej Bystrici bola obnovená v roku 1991 ešte v rámci Československej obchodnej a priemyselnej komory Praha. Banskobystrická regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (BBRK SOPK) pôsobí od roku 2010 na celom území kraja.

Ako tvrdí jej riaditeľka Marína Spirová, po zmene režimu a prechode na trhové hospodárstvo podnikatelia nemali znalosti o praktikách v zahraničnom obchode a s tým súvisiacej medzinárodnej doprave a legislatíve, preto sa činnosť regionálnych komôr (RK) sústreďovala na poradenstvo či na organizovanie obchodných misií do zahraničia a ich prijímaniu z cudziny.

"Zriadenie RK bol pozitívny krok najmä pre podnikateľov, pretože sa im priblížili služby, ktoré dovtedy poskytovala len Bratislava, ako napríklad colno-certifikačné služby - osvedčenia o pôvode tovaru, ATA karnety," priblížila Spirová. RK pomáhali i podnikateľom, ktorí doplatili na nekalé praktiky zahraničných firiem.

"Pre SOPK, a samozrejme pre každú RK, bolo najdôležitejším míľnikom zrušenie povinného členstva v SOPK, ktoré ich finančne veľmi oslabilo. Na toto politické rozhodnutie doplatili najmä komory pôsobiace v zaostalejších regiónoch, medzi ktoré patrí aj náš kraj," konštatovala riaditeľka.

BBRK SOPK vyvíja širokú škálu aktivít, sústreďuje sa na služby v oblasti overovania obchodných dokladov a ATA karnetov, organizuje podnikateľské misie, obchodné stretnutia u domácich i zahraničných firiem či návštevy veľtrhov a výstav. Firmám ponúka semináre a kurzy zamerané na aktuálne otázky medzinárodného obchodu, colnú problematiku, daňové zákony či podmienky podnikania v tretích krajinách.

Banskobystrická regionálna komora ako externá registračná autorita CA Disig je tiež oprávnená v istom rozsahu vykonávať certifikačné činnosti a poskytovať akreditované certifikačné služby v zmysle zákona o elektronickom podpise a súvisiacej platnej legislatívy SR.

Podľa Spirovej prioritou pre ich komoru je však podpora inovácií a zvyšovania povedomia podnikateľov o potrebe inovovať produkty a služby v zmysle výroku: "Kto neinovuje, zahynie".

"Robíme to prostredníctvom súťaže o cenu za inovácie Krištáľový Merkúr a taktiež sme uzavreli dohodu s Úradom priemyselného vlastníctva SR o zriadení poradensko-informačného centra Inno-info na našej RK. Radíme podnikateľom v oblasti ochrany predmetov priemyselného vlastníctva. Vieme im vypracovať prihlášku ochrannej známky, dizajnu, pomôcť s opisom vynálezu alebo úžitkového vzoru. Aj projekty, do ktorých sa zapájame v rámci výziev z podporných fondov EÚ, sú zamerané na oblasť inovácií. Od augusta ideme realizovať projekt Cezhraničné portfólio inovačných služieb, do ktorého je zapojených päť RK zo Slovenska a Maďarska," dodala Spirová.

BBRK SOPK má podpísané dohody o spolupráci s 20 zahraničnými komorami. Intenzívna spolupráca prebieha s viacerými, najmä však s maďarskými RK žúp Novohrad a Heveš a so Sumskou obchodnou a priemyselnou komorou z Ukrajiny. V apríli, keď sa v Moskve konalo 18. zasadnutie Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ruskou federáciou, BBRK SOPK podpísala Dohodu o spolupráci s Obchodno-priemyselnou komorou Saratovskej oblasti. Na september je už ohlásená obchodná misia podnikateľov do Banskej Bystrice.