Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Pred súd sa postavil opäť exriaditeľ, ktorý zbil problémového žiaka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa obžaloby Aleš Š. odviedol žiaka z vyučovania do miestnosti, kde s ním zostal sám. Zvalil ho na zem, sadol si na neho obkročmo a bil ho. Hlavu mu mal udierať o podlahu.

Banská Bystrica 7. apríla (TASR) – Bývalý riaditeľ Školy Fantázia v Banskej Bystrici Aleš Š. sa dnes postavil pred banskobystrický okresný súd, aby čelil obžalobe, ktorá ho viní z prečinov ublíženia na zdraví a nebezpečného vyhrážania chránenej osobe – dieťaťu. Ide o prípad zbitého 14-ročného chlapca, ktorý sa stal vlani 8. júna v priestoroch súkromnej základnej školy. "Bolo to moje profesionálne a ľudské zlyhanie," konštatoval vtedy pred médiami riaditeľ, ktorý viedol školu 13 rokov a z funkcie sám odstúpil.

Podľa obžaloby Aleš Š. odviedol žiaka z vyučovania do miestnosti, kde s ním zostal sám. Zvalil ho na zem, sadol si na neho obkročmo a bil ho. Hlavu mu mal udierať o podlahu, škrtiť ho rukou a vulgárne nadávať. Ako tiež tvrdí obžaloba, mal sa mu vyhrážať zabitím, čo u maloletého vzbudilo obavu o život. Žiak utrpel mnohopočetné nekomplikované pomliaždenie hlavy, ramien, chrbta a ľavej ruky, ako i zranenie hrudníka. Chlapca museli ošetriť v detskej nemocnici.

Okresný súd exriaditeľa uznal za vinného a trestným rozkazom odsúdil na úhrnný trest odňatia slobody na jeden rok s tým, že výkon trestu mu podmienečne odložil na skúšobnú dobu 18 mesiacov. Voči tomu však Aleš Š. podal odpor, a preto bolo nadnes stanovené hlavné pojednávanie. Na to sa ale nedostavil lekár, ktorý mal vypovedať ako svedok k zisteným zraneniam chlapca, preto bolo pojednávanie odročené.

Obžalovaný sa dnes odmietol k prípadu vyjadriť a rovnako i jeho obhajca. Ešte minulý rok po jeho prevalení však Aleš Š. pred médiami reagoval: "Začiatkom školského roka sme prijali problémového žiaka s poruchou správania. Vedeli sme o jeho problémoch a boli sme im odhodlaní čeliť. V priebehu času sa ukázalo, že okrem bežných problémov žiakov s poruchami správania tento chlapec trpí ešte inou, veľmi špecifickou poruchou, v dôsledku čoho sme mali niekoľko obetí v škole. Čeliac tejto situácii som sa ľudsky a profesionálne zlomil. Som pripravený niesť dôsledky. Chcem sa ospravedlniť matke žiaka, že sme nevedeli jej dieťaťu pomôcť a aj kolegom, ktorých som uviedol do tejto situácie."