Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Prvá etapa rekonštrukcie Kaštieľa Radvanských sa končí, pomohla vláda

Na archívnej snímke z roka 2015 priestory kaštieľa rodiny Radvanských. Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Podľa primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska okrem financií z Úradu vlády SR sú jednou z reálnych možností nórske fondy.

Banská Bystrica 17. marca (TASR) – Prvá etapa rekonštrukcie Kaštieľa Radvanských v banskobystrickej mestskej časti Radvaň, sa končí. Ako dnes informoval prorektor Akadémie umení (AU) Matúš Oľha, ukončené je zastrešenie severného krídla pamiatky a pod strechou vznikol zaujímavý, nový priestor, ktorý sa dá využívať na výstavy, spoločenské akcie či koncerty. Oľha tvrdí, že v prípade nerušeného finančného toku by sa mohli pustiť aj do rekonštrukcie Rytierskej sály kaštieľa a dokončiť opravu striech, ktorá by už nemala byť taká náročná ako teraz.

Cieľom AU je sprístupniť verejnosti tento objekt, kde ich umelci budú prezentovať výsledky svojej práce, či už ide o divadelníkov, filmárov, hudobníkov a výtvarníkov. Financie vo výške viac ako jeden milión eur na prvú etapu získali z Úradu vlády SR.

"Pri nerušenom toku financií by sme vedeli do troch rokov sprístupniť celý objekt verejnosti. Náklady na stavebné práce v ďalších etapách rekonštrukcie kaštieľa sa pohybujú v objeme osem až deväť miliónov eur," dodal Oľha.

Podľa primátora mesta pod Urpínom Jána Noska okrem financií z Úradu vlády SR sú jednou z reálnych možností nórske fondy. Čoskoro sa stretne so zástupcami nórskeho veľvyslanectva a chce ich informovať o projekte, ktorý je srdcovou záležitosťou Banskobystričanov a nad ktorým mesto drží ochrannú ruku.

Kultúrnu pamiatku Kaštieľ Radvanských, ktorá dlhé desaťročia chátrala, má AU v dlhodobom prenájme. Jej cieľom je sprístupniť renesančný kaštieľ zo 16. storočia všetkým Banskobystričanom vrátane okolitého parku.