Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

V okresne Brezno vypukla žltačka, nahlásený je aj prípad meningitídy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

V rámci protiepidemických opatrení bol nariadený lekársky dohľad a bolo zabezpečené podanie profylaktickej antibiotickej liečby všetkým, ktorí s chorých dievčaťom prišli do kontaktu.

Banská Bystrica 22. apríla (TASR) - Prípad meningokokovej meningitídy u 11-ročného dievčaťa, žijúceho v lokalite s nízkym hygienickým štandardom v okrese Rimavská Sobota, a tiež jedno ochorenie na vírusovú hepatitídu typu A u žiačky základnej školy z obce Čierny Balog, nahlásili lekári tento týždeň banskobystrickým hygienikom.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v B. Bystrici Mária Tolnayová, ochorenie meningitídy ohlásili len na základe klinickej symptomatológie - teplota 39 stupňov Celzia, bolesti hlavy a petechie. "Dievča hospitalizovali na Infekčnom oddelení vo všeobecnej nemocnici v Lučenci," uviedla.

Vzhľadom na preventívne podanie antibiotickej liečby, boli laboratórne vyšetrenia negatívne. Dieťa je v stabilizovanom stave bez progresie ochorenia s výrazným klinickým zlepšením. V rámci protiepidemických opatrení v ohnisku nákazy priamym kontaktom bol nariadený lekársky dohľad a bolo zabezpečené podanie profylaktickej antibiotickej liečby všetkým, ktorí s chorých dievčaťom prišli do kontaktu.

Čo sa týka výskytu žltačky v Č. Balogu, podľa oznámenia epidemiológov ide o nové ohnisko. Ochorenie je aj laboratórne potvrdené. Opatrenia v ohnisku nákazy epidemiológovia nariadili v súlade s platnou legislatívou a v epidemiologickom vyšetrovaní pokračujú.