Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Brigádnikov hľadajú cez internet i na základe odporúčaní

Množstvo kultúrnych a spoločenských akcií láka do Banskej Štiavnice čoraz viac turistov a tak sa prevádzky všetkých druhov tešia na zvýšený záujem.

Banská Štiavnica 23. júna (TASR) - Aj v Banskej Štiavnici majú študenti počas leta možnosť nájsť si brigádu. Množstvo kultúrnych a spoločenských akcií láka do mesta čoraz viac turistov a tak sa prevádzky všetkých druhov tešia na zvýšený záujem. Niektoré tak posilňujú svoje stavy a hľadajú na letné obdobie brigádnikov.

Jednou z takýchto prevádzok je aj Art Cafe Banská Štiavnica, známa aj vďaka množstvu organizovaných akcií. Kaviareň zamestnáva študentov celoročne, v lete hľadá na výpomoc ďalších ľudí. "Štiavnica funguje nárazovo. Leto býva silné, potrebujeme výpomoc. Máme otvorenú terasu, je aj veľa kultúrnych akcií," hovorí o aktuálnej situácii Marek Kapusta z kaviarne.

Podľa jeho slov nemusia byť študenti len vysokoškoláci, ale aj stredoškoláci. Problém však vidí niekde inde: "Mám pocit, že mladým sa nechce. Skôr sa hlásia ľudia z okolitých obcí, ako sú Hontianske Nemce či Krupina." V kaviarni majú podľa jeho slov problém nájsť na leto šikovných mladých ľudí, pritom robota je podľa jeho názoru zaujímavá a aj dobre zaplatená.

Aj v súčasnosti podľa jeho slov zamestnávajú približne desať brigádnikov, ide najmä o čašníkov. Ľudí hľadajú prostredníctvom inzerátov na Facebooku či na základe osobných odporúčaní. "Každý rok však máme ten istý problém. Keď je niekto dobrý, tak radšej odchádza preč," podotkol na margo domácich študentov Kapusta.

Jeho slová potvrdzuje aj ďalšia bývalá prevádzkarka kaviarne v centre mesta Zuzana. "Ľudí sme hľadali prostredníctvom oznamu na výklade kaviarne. Aj prišli, ale nechcelo sa im robiť a čakali, že za hodinu dostanú neprimeraný zárobok," hovorí o svojej skúsenosti.

Ľudí na brigádnické práce tak zrejme hľadajú prevádzky vlastnými cestami. Svedčí o tom aj fakt, že miestny úrad práce sociálnych vecí a rodiny v súčasnosti neeviduje žiadne takéto ponuky na brigádnickú činnosť, respektíve vykonávanie pracovnej činnosti na dohodu.