Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

BVS: Predlžuje generány pardon pre neplatičov do konca januára

Ilustračné foto Foto: Youtube/LittleJohnnyNZ

Zákazníci Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), ktorí doteraz neplatili za odvod zrážkovej vody do verejnej kanalizácie, môžu o spoplatnenie požiadať do konca januára 2015.

Bratislava 5. januára (TASR) - Zákazníci Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), ktorí doteraz neplatili za odvod zrážkovej vody do verejnej kanalizácie, môžu o spoplatnenie požiadať do konca januára 2015. BVS pre nich predĺžila generálny pardon, pôvodne platný do 31. decembra 2014.

Ako informoval hovorca BVS Alexander Buzinkay, dôvodom bol narastajúci počet žiadostí v posledných dňoch minulého roka. Po uzatvorení nových zmlúv o odvádzaní zrážkových vôd do verejnej kanalizácie sa používatelia vyhnú sankciám. "Tie môžu by vo výške od 300 do 3000 eur," pripomenul Buzinkay.

Generálny pardon sa týka len tých zákazníkov BVS, ktorí platia stočné, ale bez spoplatnenia zrážkových vôd odtekajúcich z ich budov a pozemkov do kanalizácie. "Alebo za ne platia, ale z menších plôch, než v skutočnosti majú," spresnil Buzinkay a dodal, že o spoplatnenie zrážkových vôd musia požiadať a uzatvoriť s BVS novú zmluvu.

Zároveň pripomenul, že oslobodení od poplatkov sú len tí zákazníci BVS platiaci stočné, ktorí zrážkové vody neodvádzajú do verejnej kanalizácie, ale do funkčného a kapacitne vyhovujúceho vsakovacieho zariadenia.

BVS oslovila ešte minulý rok vysvetľujúcim listom a žiadosťou o spoplatnenie zrážkových vôd všetkých svojich zákazníkov, ktorí sú pripojení na kanalizáciu. Medzi nimi je totiž aj početná skupina neplatičov, na ktorú je generálny pardon zacielený. Neplatiči spôsobujú BVS každoročne nemalé škody, pretože zrážkové vody, ktoré z povrchových plôch odtekajú do verejnej kanalizácie a vstupujú do čistiaceho procesu, majú vplyv na náklady spoločnosti a jej cenotvorbu. "V objemovom vyjadrení ide ročne o milióny metrov kubických vody a státisíce eur potrebných na jej spracovanie," skonštatoval Buzinkay.