Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Cappella Istropolitana uzavrie Banskobystrickú hudobnú jeseň

Komorný súbor Cappella Istropolitana Foto: Slovak art agency

Predpredaj vstupeniek na banskobystrický koncert je v Informačnom centre mesta.

Banská Bystrica 4. novembra (TASR) – Banskobystrická hudobná jeseň vyvrcholí koncertom špičkového komorného súboru Cappella Istropolitana. Diváci si ich koncert môžu vychutnať vo štvrtok 6. novembra o 18.00 h v Cikkerovej sieni historickej Radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Cappella Istropolitana pod vedením Roberta Marečka patrí medzi najkvalitnejšie komorné telesá v súčasnosti. Založili ho v roku 1983 a dnes patrí k prominentným európskym komorným orchestrom. V roku 1991 sa Cappella Istropolitana stala komorným orchestrom mesta Bratislavy. Účinkovala takmer vo všetkých európskych štátoch, v USA, Kanade, Izraeli, Egypte, Japonsku, Kórei, Turecku, Číne, Hongkongu a na Novom Zélande. Je častým hosťom významných medzinárodných hudobných festivalov.

"Súbor má na konte vyše 90 CD a získal dve platinové CD. Osobitnú pozornosť vzbudila nahrávka symfónií Ignaza Pleyela, ktorú v roku 2000 ocenili v odbornom časopise BBC Music Magazine a zaradili ju medzi 60 najlepších nahrávok roka," tvrdia organizátori.

Hlavný organizátor Banskobystrickej hudobnej jesene, ktorá sa začala 17. októbra, je mesto pod Urpínom. Predpredaj vstupeniek na banskobystrický koncert je v Informačnom centre mesta.